Kljub številnim protestom mednarodnih skupin in združenj za varstvo in zaščito živali ostaja Južna Koreja država, kjer tamkajšnji prebivalci uživajo pasje meso in v ta namen ubijejo več milijonov psov letno.

Tovrstne jedi naj bi menda imele zdravilne učinke in tako ostajajo na jedilnem listu tudi v olimpijskem Pyeongchangu. Zaradi pritiskov mednarodnih skupin ljubiteljev živali je južnokorejska vlada v času zimskih olimpijskih iger pozivala tamkajšnje lastnike restavracij, naj v tem času v zameno za državno denarno nadomestilo prenehajo s ponujanjem pasjega mesa.

Umik pasjega mesa iz jedilnikov pomeni upad prometa

Vendar pa so vladni poziv upoštevali le v dveh od 12 restavracij, ki v okrožju Pyeongchang pripravljajo in prodajajo jedi iz pasjega mesa, poroča o besedah Leeja Yong-baeja, predstavnika tamkajšnje regionalne uprave, STA.

Zamenjava pasjega za prašičje ali kozje meso se ni obnesla, saj so bile restavracije o posel in s tem naj bi menda bil ogrožen njihov obstoj.

Tako so na jedilnih listih še vedno jedi iz pasjega mesa: zdravilno-krepčilna obara boshintang, hranilna enolončnica yeongyangtang in celoletna juha sacheoltang.

Starejši uživajo pasje penise, za mlade je to že tabu

Zlasti starejši Južnokorejci obravnavajo tovrstno meso kot posebno poslastico z zdravilnimi učinki, medtem ko naj bi uživanje pasjih penisov spodbujalo moško spolno moč.

A so zahodni vplivi zaveli tudi v tradicionalne ukoreninjene navade na Korejskem polotoku, saj je za mlade Južnokorejce uživaje živalskih ljubljencev za prehrano tabu. Tudi njihov predsednik Moon Jae-in je lani posvetil štiriletnega mešanica iz zavetišča in ga s tem rešil iz pasje farme. A ljub olimpijskim igram in medijski izpostavljenosti je uživanje pasjega mesa južnokorejska realnost.

Kar 17.000 pasjih farm z enim namenom

Več ameriških in britanskih televizijskih hiš je pred pričetkom olimpijskih iger prikazala prizore s premajhnimi kletkami, v katerih so nagneteni psi vseh starosti in pasem. Tako ocenjujejo, da samo v Južni Koreji v namen prehranjevanja letno ubijejo 2,5 milijona psov.

Južnokorejska vlada kljub pozivom ni prepovedala pasjih farm in tržnic, na katerih brutalno pokončajo pse in jih pripravijo za uživanje. Tako še vedno deluje največja južnokorejska pasja tržnica Moran v Seongnamu v bližini Seula, na kateri prodajajo pse in njihove mladičke, četudi odgovorni zagotavljajo, da jo bodo zaprli.

Ameriška televizijska mreža CNN po podatkih organizacije Humane Society International navaja, da tam deluje kar 17.000 pasjih farm, ki vzrejajo pse zaradi enega namena. Peticijo na portalu change.org, ki zaradi tega poziva k bojkotu zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji, pa je podpisalo že skoraj pol milijona ljudi.

Psi so naši prijatelji in spremljevalci

Proti sporni praksi so pozivali tudi nekateri udeleženci olimpijskih iger, ameriška smučarka Lindsey Vonn je svojo psičko pripeljala kar na uradno novinarsko konferenco v Pyeongchangu, medtem ko je kanadska umetnostna drsalka, ki je tudi veganka, Meagan Duhamel lani iz Južne Koreje pred gotovo smrtjo rešila in posvojila psa.

»Vzreja živali za prehrano je narobe, če gre za krave, prašiče ali pse. V naši kulturi v Severni Ameriki res ni običajno, da bi pse ubijali in jedli. Psi so naši najboljši prijatelji in spremljevalci. Res si ne moremo zamisliti, da bi se kaj groznega zgodilo našim ljubljencem,« je prek družbenih omrežij sporočila Duhamelova.

Kljub temu pa je kar v 44 zveznih državah Združenih držav Ameriki dovoljenje klanje psov in mačk zaradi njihovega mesa.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

joko-te v oko (nepreverjen)

kje pa ste bili pasje ljubci ko so po ljubljani na veliko pesojebci posiljevali pse,,Takrat pa ste bili tiho ko riti

Starejše novice