V soboto, 26. oktobra, se bodo na Državnem Maroltovem srečanju 2019 pomerile najboljše odrasle folklorne skupine, ki so se na zaključno tekmovanje uvrstile preko območnih in regijskih srečanj.

V dveh polfinalnih nastopih se bo na odru Doma II. Slovenskega tabora v Žalcu predstavilo dvanajst skupin, najboljše med njimi pa bodo zaplesale še na finalni prireditvi, ki se bo začela ob 19.30.

Prireditev bo spremljala tudi tričlanska strokovna žirija, ki jo sestavljajo Tomaž Simetinger, Saša Krajnc in Gašper Selko. Žirija bo ob koncu finalnega programa podelila plakete za 1., 2. in 3. mesto, svojega zmagovalca pa bo izbralo tudi občinstvo.

Med najboljše so se uvrstile tudi skupine iz Miklavža pri Ormožu, Podgorcev in Maribora. Maroltovo srečanje v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti je namenjeno predstavitvi zanimivih programov odraslih folklornih skupin, ki poustvarjajo plesno in z njim povezano izročilo oziroma oblikujejo svoj program na kakovosten in inovativen način.

Na zaključnem srečanju v Žalcu se bodo predstavile skupine, ki so uspešno prešle tristopenjski sistem selekcije. Izmed 180 skupin, kolikor se jih je pomerilo na območnih srečanjih, jih je tretjina, oziroma 64 skupin, napredovalo na regijska srečanja. Po ocenah selektorjev Tanje Drašler, Klemna Bojanoviča in Urše Šivic je visok nivo kakovosti, ki vodi na zaključno državno srečanje, doseglo dvanajst skupin.

Srečanje bo potekalo v dveh delih – dopoldanski in zgodnjepopoldanski polfinale bo spremljala tričlanska strokovna žirija, ki bo izbrala nastopajoče, ki se bodo predstavili še enkrat. V finalnem večernem delu bo komisija izbrala najboljše tri. Podeljena pa bo tudi posebna nagrada za najboljšo skupino po izboru občinstva.

V prvem polfinalnem nastopu, ki se bo začel ob 10. 30, bodo nastopili: Akademska folklorna skupina France Marolt, Folklorna skupina Podkev, Folklorna skupina Tine Rožanc, Akademska folklorna skupina Študent, Mladinska folklorna skupina Mengeš in Folklorna skupina Klas Horjul.

Druga polfinalna skupina bo svoj nastop začela ob 14.30, pomerili pa se bodo: Folklorna skupina Leščeček, Folklorna skupina Karla Štreklja Komen, Folklorna skupina Oton Župančič Artiče, Folklorna skupina Podgorci, Folklorna skupina Marko in Folklorna skupina Gartrož.

Srečanje se bo zaključilo s finalnim nastopom izbranih skupin, ki se bo začel ob 19.30. Najboljše skupine se bodo potegovale za prva tri mesta po strokovnem mnenju komisije in za nagrado občinstva.

Pred finalno razglasitvijo najboljših bo organizator, Javni sklad za kulturne dejavnosti, podelil tudi Maroltove listine Javnega sklada za kulturne dejavnosti za leto 2018, ki jih za svoje delo na področju folklorne dejavnosti prejmejo Saša Meglič, Vladimir Starešinič in Folklorno društvo Minerali.

Na žalskem odru se bosta poleg dvanajstih tekmovalnih skupin v posebne revijalnem programu kot posebni gostji predstavili skupina Kulturno prosvetno in športno društvo Vuk Karadžić iz Radovljice ter skupina Kulturno umetniško društvo Lipa Slavetič iz Hrvaške. Nastopil bo tudi zmagovalni par lanskega, 5. Tekmovanja parov v ljudskih plesih, Nina Mažgon Müller in Uroš Simonič z glasbenikom Oskarjem Stoparjem iz Folklorne skupine Tine Rožanc iz Ljubljane.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Niso stajerske ... (nepreverjen)

ruske, ukrajinske ...

Starejše novice