Ptujska veduta je najpogosteje fotografirana z desnega brega reke Drave, od koder se na mesto odpira najlepši razgled. Po vzoru številnih krajev po svetu je ta pogled zdaj dobil še okvir.

Jutri ob 16. uri bodo na Zadružnem trgu na Ptuju, ob vznožju mostu za pešce in kolesarje na desnem bregu Drave, slovesno odprli aluminijast turistični okvir.

Turistični okvir je partnerski projekt Mestne občine Ptuj, Soroptimist kluba Ptuj in kidričevskega podjeta Talum. Slednje bo prav jutri, 21. novembra, praznovalo 65 let, odkar je iz elektroliznih peči pritekel prvi aluminij.

Obroč ima tri metre premera, odlivanje pa je bilo zelo zahtevno. Okvir so namreč morali vliti v štirih kosih, saj v Talumu tako velike peči, da bi ga vlili v enem kosu, ni. Poleg tega bi bile pri vlivanju v enem kosu pri ohlajanju sile premočne … Vsak od štirih kosov je tehtal okoli 750 kilogramov, celoten okvir torej tehta približno tri tone.

Okvir je darilo mestu ob jubileju

»Turistični okvir, ki je največja skulptura iz aluminija v Evropi in je delo akademskega slikarja in kiparja Tomaža Plavca, je poklon mestu Ptuj ob 1950-letnici prve pisne omembe mesta,« so povedali na Mestni občini Ptuj.

Idejna vodja projekta, Tjaša Mrgole Jukič iz kluba Soroptimist Ptuj, je povedala, da so zamisel dobili na izletu po Toskani: »Po Sloveniji in svetu je mogoče videti številne turistične okvirje v obliki srčkov - na primer v Poreču, na Korčuli, na Bledu in tako dalje. Pa smo si rekli, da si Ptuj zasluži kaj več od srčka. Okvir mimoidoče turiste in občane nagovarja, da pogledajo skozi in vidijo, kar je premišljeno določil umetnik.«

V klubu Soroptimist Ptuj so sklep sprejeli na februarski skupščini, k sodelovanju pa nato povabili umetnika Tomaža Plavca, krajinskega arhitekta Boštjana Vauda, Mestno občino Puj in podjetje Talum.

Aluminij je mogoče reciklirati znova in znova

Ptujski turistični okvir je izdelan iz Talumovega aluminija. Lahek material je odporen proti koroziji in vremenskm vplivom ter ni toksičen. Reciklirati ga je mogoče znova in znova, njegova kakovost pa pri tem ostaja enaka.

V Talumu si prizadevajo čim širšo javnost osveščati o prednostih aluminija, del tega je tudi postavitev učnih točk o aluminiju. Učne točke so projekt Life Learning Academie, katere aktivni član je Talum. Talum je prvo učno točko postavil v Kidričevem, druga bo postavljena ob novem turističnem okvirju iz aluminija na Ptuju.

Predsednik uprave Taluma Marko Drobnič je dejal: »V Talumu verjamemo, da bo ta turistični okvir iz aluminija obogatil številne fotografije utrinkov obiskovalcev in Ptujčanov. Ko boste stopili bliže in podrobneje pogledali, se zazrli v globino okvirja pa boste videli še nekaj. 1500 obrazov, predanih aluminiju. Teh obrazov nihče iz nobene fotografije Ptuja, ki bo nastala skozi ta okvir, ne bo mogel izbrisati. Ostajajo večni!«

Mesto ni uokvirjeno, temveč nežno objeto

Avtor skulpture Tomaž Plavec je razkril, da je pripravil tri osnovne ideje: pravokoten okvir iz masivnega starega hrasta, kovaško okovanega, pa aluminijasto ogrlico in slednjič krog.

»Odločili smo se za najbolj enostavno varianto; odlili bomo prstan, obroč. Postavitev in lokacija sta zelo premišljeno izbrana. Okvir je prilagojen veduti in duhu mesta, barva in material sodita v to okolje. Rdeči srček bi deloval kot tujek, za moje pojme so takšni okvirji industrijske turistične spake. Ptuja ni mogoče uokviriti, saj se ves čas spreminja, zato sem ga hotel mehko objeti,« je pojasnil umetnik.
 

Na spletnem družbenem omrežju Facebook je nova ptujska pridobitev že dobila označko #ptujskiprstan oziroma #ptujring.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

mesar (nepreverjen)

ta skulptura nebo dolgo stala,jo bojo cigani odnesli,aluminij jih ful privlači

Boris Posedi (nepreverjen)

Še z dolenjske bodo romali, kaj pa cigan ve kaj je 3 tone, prime pa nese...

In reply to by mesar (nepreverjen)

Rockoo13

Vse vredu in prav, zdi se mi super ideja. Moti me to da občina najde denar za spomenike,.... za navaden pločnik ali ležeče policaje pa denarja zmanjka.
Govorim o ulici ob železnici kjer je ogromno pešcev, kolesarjev, OTROK! Omejitev je 40kmh a več kot 90% voznikov vozi 60+ kmh, nekateri krepko čez 100kmh. Upam da bo kateri predstavnik občine to prebral in seveda ukrepal. Drugače pa ptujinfo ste dobrodošli na kavico in se lahko prepričate na lastne oči. Lp

Starejše novice