Fotografija je simbolična.
Prebivalci Pragerskega že dolgo upajo, da bodo posodobili železniško vozlišče in cesto preko tirnic končno speljali skozi podvoz. Za ta projekt je že dolgo zagotovljenih 40 milijonov evrov evropskega denarja, ki pa so zaradi počasnosti postopkov ogroženi.

Gre za 80 milijonov evrov vreden projekt, za katerega je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo že pred časom podpisala pogodbo z izvajalcem gradbenih del. Vendar stvari še vedno stojijo, saj na Agenciji Republike Slovenije za okolje že več kot dve leti in pol teče postopek pridobitve okoljevarstvenega soglasja, ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Na nespreminjajočo situacijo nenehno opozarjajo v krajevni skupnosti Pragersko-Gaj in na občini Slovenska Bistrica. Nedavno pa so zahtevo za ureditev železniškega vozlišča naslovili na vse pristojne, med njimi tudi šefu vlade v odhajanju Marjanu Šarcu, infrastrukturni ministrici Alenki Bratušek, okoljskemu ministru Simonu Zajcu, direktorici Agencije Republike Slovenije za okolje Liljani Kozlovič in vodstvu direkcije za infrastrukturo.

Ustanovili so civilno iniciativo

Ustanovljena je bila tudi civilna iniciativa, ki skupaj s krajani Pragerskega zahteva začetek gradnje. Njihov namen pa je agencijo za okolje opozarjati glede počasnosti, zaradi katere lahko ostanejo brez evropskega denarja in s tem projekta.

»Izvedba del bi se morala začeti že lani. To se ni zgodilo, krajani pa smo bili informirani, da se zaradi zapletenih postopkov pri pridobitvi okoljevarstvenega soglasja na Arsu začetek del zamika. Smo že sredi februarja, črnih oblakov nad tem projektom pa je po naših informacijah vse več,« je dejal Andrej Godec, vodja civilne iniciative. 

Aktualna finančna perspektiva, v sklopu katere je financirana gradnja podvoza in posodobitev postajališča, se kmalu izteka. Zato se krajani bojijo, da Agencija za okolje Republike Slovenije z vedno novimi zahtevami ogroža izvedbo projekta. Kot poudarjajo, je bilo za projekt porabljenih že nekaj milijonov evrov in da bo agencija odgovorna, če projekt ne bo uresničen.

Na drugi strani pa na na agenciji za okolje pojasnjujejo, da je postopek v teku, zaradi česar ga vsebinsko ne morejo komentirati in da morajo zagotoviti, da bo izpeljan zakonito, skladno z načelom nepristranskosti in samostojnosti pri odločanju.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Goran (nepreverjen)

Mi smo cakali tri leta.Vmes je ze itak vse ostalo zastaralo,tako da ni bilo niti vec nic smiselno.Odgovornosti niso prevzeli.Ko smo prisli tja je bilo vse jasno...samo zatezene zenske,skregane same s sabo,o stroki nimajo pojma,edino v cem so dobre je to,da znajo biti freht in znajo odlicno zajebavat...

Starejše novice