V času samoizolacije in epidemije koronavirusa se je mnogo posameznikov zaradi prepovedi javnega zbiranja, zateklo k drugačni vrsti protesta.

Številni majhni, a hkrati veliki dogodki so v povezavi z epidemijo koronavirusa in prepovedjo javnega zbiranja, sprožili tihe, vendar kljub temu opažene proteste, ki so se iz ulic prestavili na okna številnih slovenskih domov. 

Ena izmed prvih protestnic, ki je na svoje okno pripela protestno sporočilo, je Zala Primc. »Mi v izolacijo, vlada v državni udar in lastne žepe! Svinje pri koritu - #GotofsiJJ,« se glasi njeno sporočilo.

»Odločitev je bila spontana in izhajala iz občutka nemoči.  Vlada sprejema ukrepe, s katerimi skuša izkoristiti krizne razmere za lastne interese, kot je višanje lastnih plač, in še huje, kjer skuša čim hitreje priti do vse bolj absolutne oblasti skozi izredna pooblastila, ki si jih pripisuje brez časovne omejitve. Kar naenkrat neomejeno razporeja s proračunskimi sredstvi in skuša pripeljati vojsko s policijskimi pooblastili na ulico. Ljudje pa doma, nezmožni fizičnega protesta,« pove Zala Primc za Mariborinfo.

Prav zaradi tega je prišla na idejo, kako svojo pravico do izražanja v javnem prostoru uveljaviti tudi v teh razmerah, preko okna in ne samo na spletu.

Vseslovensko protestno gibanje

Prav zaradi tega je Inštitut 8. marec pozval prebivalce Slovenije, da sledijo Zalinemu vzoru in tudi sami na svoja okna pritrdijo protestna sporočila in plakate kot odziv nestrinjanja z današnjimi družbenimi razmerami in z novo vlado. Tako na svoji Facebook strani delijo številne in vedno nove fotografije posameznikov, ki želijo javno deliti, čeravno virtualno, svoje sporočilo. 

»Prepričani smo, da se razlike med nami ne smejo poglabljati. Živimo v svetu, v katerem ima peščica ljudi vse, ostali pa capljamo za njimi. Proti socialnim stiskam in izključenosti se je potrebno postaviti vedno znova in znova,« so zapisali v Inštitutu 8. marec.

Inštitut 8. marec je sicer nevladna organizacija, ki se ukvarja predvsem s pravicami žensk, manjšin in delavcev, širšo medijsko pozornost pa si je pridobil s kampanjo #jaztudi, ki po vzoru ameriške #metoo razkriva spolno nadlegovanje in širi osebne zgodbe mizoginije v Sloveniji.

»#UPORZOKNA je zahteva po drugačnem svetu. Svetu, ki v trenutku krize zagotavlja dostojanstvo za vse, ne le za predstavnike političnih elit,« še dodajajo v Inštitutu 8. marec.

»Kljub resnosti pandemije, ki seveda jemlje veliko pozornosti, moramo ostati pozorni in kritični do političnega doganja. Hkrati pa naj v času, ko je nemogoče postalo mogoče, ko se je javno zdravstvo, solidarna družba in močna socialna država izkazala kot ključna, ko je vrednost podplačanih delavcev v panogah, ki vzdržujejo celotno družbo, postala kristalno jasna, razmislijo in si na novo zamislijo kakšno družbo in državo si v resnici želimo, ko bo vsega tega konec. Obesite transparent na balkon, zraven pa premislite, ali je res tako nemogoče prilagoditi naš vsakdan, družbo in državno politiko v dobro ljudem, ne nerealnim balonom kapitala,« še dodaja Zala Primc.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

levi komunist (nepreverjen)

moj kolega Mičo
dobro vi njega znate
napisal je na balkon
ŽIVEL 29 MILIJON
pa mu je neko ponoči
drpil plakat

luc-ifer (nepreverjen)

da je to meni kdo naredil
bi mu jebal vse po spiski

In reply to by levi komunist (nepreverjen)

mesar (nepreverjen)

Levičarska,sfaulirana ,mehkužna mladina,večne študentke in študento,prisesani na državne zize,so popenili hehehe,smešni ste ,res ste smešni..Če vam je tako hud dolgčas,se spravite pomagat starejšim,saj pa mar ne rabijo prostovoljcev?Aja ,vi ste socialci in delomrzneži a ..

Crni Mitre (nepreverjen)

Uporzokna je težnja po drugačnem svetu -VENEZUELA.Ne pozabite na Lukca,Kordiša,Tomičko,brž skozi okna in na pot.

Starejše novice