Celjski kriminalisti so zaključili z izjemno obsežno kriminalistično preiskavo povezano z upravljanjem večstanovanjskih objektov na širšem celjskem območju.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje so v tem mesecu zaključili obsežno preiskavo povezano z upravljanjem večstanovanjskih objektov na širšem Celjskem območju.

Dve povezani pravni osebi in dve fizični osebi, doma z območja Celja, so kriminalisti kazensko ovadili zaradi sumov storitve 248 kaznivih dejanj poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Oškodovanih je bilo več kot 6000 etažnih lastnikov posameznih nepremičnin.

V preiskavi so ugotovili, da sta osumljena predstavnika poslovodstva obeh pravnih oseb, očitana kazniva dejanja izvrševala več kot deset let, od konca leta 2005 pa vse do sredine leta 2017.

Nenamensko porabo denarja rezervnega sklada sta prikrivala na različne načine, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Pridobila sta si več milijonov evrov premoženjske koristi

V vsem tem času sta v škodo etažnih lastnikov in v neupravičeno korist pravne osebe pridobila več kot 3,2 milijona evrov premoženjske koristi.

Okoli 2,5 milijona evrov sta si pridobila s sredstvi rezervnega sklada večstanovanjskih in poslovnih objektov, v preostalem delu gre za zbrana in neodvedena sredstva obratovalnih stroškov in najemnim za tretje osebe, torej komunalnih stroškov, stroškov elektrike, zavarovanja in podobno.

Odgovorni osebi osumljenih gospodarskih družb sta sredstva, ki so jima bila zaupana v zvezi z upravljanjem 244 večstanovanjskih in poslovnih objektov, v nasprotju z določili stanovanjskega zakona puščala na transakcijskih računih poslovnega subjekta, čeprav bi jih morala prenesti na poseben transakcijski račun.

Sredstva sta v nadaljevanju uporabljala za plačila obveznosti, ki se niso nanašala na vzdrževanje večstanovanjskih objektov, oziroma sta jih uporabljala nenamensko.

V številnih preiskovalnih aktivnostih so kriminalisti ugotovili, da je bilo oškodovanih 244 večstanovanjskih in poslovnih objektov z območja skoraj celotne celjske regije.   

Škoda oziroma škodovanje po posameznem večstanovanjskem objektu znaša od nekaj 100 do več kot 50.000 evrov. Oškodovanih je bilo več kot 6000 etažnih lastnikov posameznih nepremičnin, pravnih in tudi fizičnih oseb.

Celjski kriminalisti so v času poteka preiskave sprejeli več kot 60 posameznih prijav sumov kaznivih dejanj. Opravili so več kot 30 zasegov listin in poslovne dokumentacije, izvedli enajst hišnih preiskav, v sklopu katerih so zasegli okoli 6000 listin in pridobili sedem sodnih odredb za različne podatke.

Za kaznivo dejanje je zagrožena kazen do osmih let zapora, so še sporočili s Policijske uprave Celje.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Primorka (nepreverjen)

Sploh nisem presenecena. Osebno okusila prevaro na svoji kozi.

Starejše novice