Ustavno sodišče je do sedaj prejelo tri pobude za oceno ustavnosti novele zakona o trgovini, ki je prinesla zaprtje trgovin ob nedeljah, je razvidno s spletnih strani sodišča.

Družba Magistrat International, ki ima v Ljubljani med drugim v lasti trgovski center Emporium v BTC in Galerijo Emporium v središču mesta, je pred dnevi za Finance potrdila, da so oni vložili eno izmed pobud za oceno ustavnosti novele zakona o trgovini, ki je prinesla zaprtje trgovin ob nedeljah.

Vložitev pobude je za STA potrdila tudi predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah, ki je pojasnila, da so se za vložitev pobude odločile posamezne družbe, čeprav je sprva napovedovala, da bo to storila zbornica. Kot je dejala, zbornica nima pravnega interesa za vložitev pobude.

V Lidlu Slovenija pojasnjujejo, da podrobnosti pobude še usklajujejo, zato tega, ali bodo pristopili k pobudi, še ne morejo razkriti. Spomnili pa so, da so »zelo jasno izrazili stališče, da v Lidlu Slovenija načeloma ne nasprotujemo zaprtju trgovin v nedeljo«. To stališče so pred nekaj meseci preverili tudi pri svojih zaposlenih, so zapisali.

Dodali so, da pa so ob tem izrecno izpostavili, da je treba ob sprejetju zakona o zaprtju trgovin v nedeljo poskrbeti za ohranitev konkurenčnosti tržišča. »Konkretno to pomeni, da zaprtje obvelja tudi za vsa druga podjetja, ki opravljajo dejavnost trgovine, kot so bencinski servisi in pekarne,« so še navedli.

Zaprtje trgovin ob nedeljah bi naj imelo velike posledice

V Hoferju poudarjajo, da pobude še niso vložili, jo pa nameravajo, »saj se zavzemamo, da so pogoji za nedeljsko obratovanje enaki za vse deležnike«. Ob tem so spomnili, da so bili v Sloveniji zadnji večji trgovec, ki je sledil trendu odprtja trgovin ob nedeljah in je trgovine v nedeljo odprl šele leta 2015.

Tudi Spar Slovenija je sodeloval pri pobudi za ustavno presojo novele zakona o trgovini. »Menimo namreč, da je ta diskriminatorna,« so povedali.

Novela, ki je začela veljati oktobra, je z nekaj izjemami prepovedala obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Izjeme so prodajalne s prodajno površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Prav tako so lahko odprte preostale manjše prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, če delo v njih opravljajo nosilci trgovinske dejavnosti oz. njihovi zastopniki, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

Trgovinska zbornica Slovenije meni, da bodo posledice zaprtja v času, ko se gospodarstvo sooča s koronsko krizo, hude. Obratovalnega časa bo manj za 16 odstotkov, posledično se bodo prihodki - ob predpostavki, da se bo del nakupov prenesel v druge dni v tednu - znižali za vsaj deset odstotkov, je ob sprejetju novele ocenila Lahova. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

miicika (nepreverjen)

NAROD je že odločil na referendumi.....Sodišče mora spoštovati glas NARODA....???????

Ivan (nepreverjen)

Ravno trgovine morajo biti odprte, to je najbolj pomembno. Gre samo za profit trgovin, za delavce jim je vseeno.
Plače jim naj dajo večje, ne pa da si jih morajo z nedeljskim dodatkom večati.
Trgovine v nedeljo zaprte.

Starejše novice