Predsednik vlade Janez Janša je bil v torek gost v oddaji Odmevi, kjer je spregovoril o cepljenju in izzivih v času epidemije.

Predsednik vlade Janez Janša je v Odmevih uvodoma dejal, da bo večina cepljenja opravljenega v drugem četrtletju letošnjega leta, kar je pozneje, kot je bilo želeno.

Kljub temu je za pozitivno označil odobritev cepiv podjetja Pfizer, ki so bila odobrena že v času božično-novoletnih praznikov.

Ukrepi še vsaj do pomladi

Premier je izpostavil tudi, da se napovedi o bolj zahtevnem drugem, hladnem valu v Evropi uresničujejo.

»Dejstvo je, da dokler ne bo določen odstotek prebivalstva precepljen, toliko časa bomo morali kombinirati ukrepe, ki jih sovražimo in jih imamo že predolgo časa, in upanje, da bo cepljenje delovalo in to bo zagotovo do pomladi glede na tempo izdelave cepiv, ki se obeta,« je povedal Janša. 

Številni v začetku jeseni ukrepov niso jemali dovolj resno

Na vprašanje glede časovnice nadaljnjih vladnih ukrepov za zaustavitev širjenja epidemije je odgovoril, da ne smemo pozabiti, da so nekatere dejavnosti, kot so bari in nočni klubi, zaprti že od prve razglasitve epidemije marca prejšnjega leta.

V Sloveniji je zdaj glavni problem, da številni v začetku jeseni ukrepov niso jemali dovolj resno, zato se je virus nemoteno razširil po celotni državi. 

Janša je dodal, da bomo z nekoliko blažjimi ukrepi in tudi morda z nekoliko strožjimi morali živeti najmanj do pomladi.

Povedal je tudi, da je edina niša nekega postopnega sproščanja zdaj regijsko sproščanje. Opozoril je, da je potrebno število okužb najprej znižati do stopnje, ki bo dopuščala, da ne bomo s prehitrim sproščanjem znova okrepili rasti epidemije, zagotovo pa bo prioriteta odprtje šol za prvo triado in vrtčevske otroke. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Haha (nepreverjen)

Samo da po kradeš do kraja Slovenijo boli tebe kurac

gost (nepreverjen)

Če bo gnoj Janša na oblasti,bomo imeli ukrepe še drugo leto.

Starejše novice