Foto: Bobo
Koalicija KUL je po pravi drami z zbiranjem podpisov podpore danes vendarle v državni zbor vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem.

Kot po napovedih, je danes koalicija KUL v državni zbor vložila konstruktivno nezaupnico vladi s podporo prvaku upokojencev Karlu Erjavcu za predsednika vlade.

Erjavec od svojih dobil 3 podpise

Erjavec po maratonskih sestankih ni uspel prepričati vseh svojih poslancev, saj mu je uspelo zbrati le podpise Jurija Lepa, Ivana Hršaka in Franca Jurše. Slednji je v izjavi za javnost sicer dejal, da so podpise prispevali kot samostojna poslanska skupina, ki zaenkrat ni del koalicije KUL. 

Podporo predlogu nezaupnice pa je odrekel poslanec Branko Simonovič, ki je obrazložil, da bi bil podpis hkrati tudi nezaupnica stranki DeSUS, zaradi samega besedila predloga, v katerem je eden izmed glavnim očitkov aktualni vladi tudi poraz v boju z epidemijo, bivši minister za zdravje Tomaž Gantar pa je prihajal iz kvote DeSUS.

Podpise pod predlog so tako prispevala poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS, do samega glasovanja pa naj bi prišlo v sredo na izredni seji državnega zbora.

Zakaj nezaupnica in zakaj je Erjavec primeren za predsednika vlade

V državnem zboru je tako že moč prebrati celoten predlog, ki zajema obrazložitev, zakaj navedeni vlagajo nezaupnico in tudi, zakaj naj bi bil Karl Erjavec pravi kandidat za mandatarja nove Vlade Republike Slovenije. 

Vlagatelji predloga nezaupnice, katerega naj bi sicer napisal sam Erjavec, navajajo, da predsednik vlade Janez Janša ne uživa zaupanja državljank in državljanov Republike Slovenije, pri tem pa podajajo naslednje razloge:

1. ker od prevzema oblasti marca 2020 sistematično krši temeljna načela ustavne ureditve, kot so delitev oblasti, spoštovanje neodvisnih ustanov in svoboda medijev;
2. ker je z nepremišljenimi potezami ogrozil ugled Slovenije v Evropski uniji in zunanje politični položaj v mednarodni skupnosti;
3. ker se vlada pod njegovim vodstvom ni znala učinkovito spopasti z epidemijo Covid-19 in je Slovenijo privedla v vrh tragične svetovne lestvice umrlih na milijon prebivalcev.

Obrazložitev navedenih očitkov in pojasnilo o kompetentnosti Karla Erjavca za mandatarskega kandidata, pa si lahko preberete v priloženem celotnem dokumentu in na naslednji povezavi.

Odziv Janše

Na vložitev nezaupnice se je odzval tudi premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, da gre za "pobalinsko nagajanje po načelu: kolikor več virusa, toliko bolje za KUL".

Očitke navedene v nezaupnici, pa je komentiral, da so patetičen izliv ideološkega sovraštva do drugače mislečih, ki bi bil po njegovih besedah komičen, če ne bi bili sredi hudega vala epidemije

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

miicika (nepreverjen)

KUL je rešitev .......peljali nas bodo v Švico......

sam prašam ? (nepreverjen)

a je že ta potop penzjonistov crknu in nehu za 1000, oo € jebat narod u bućo ?

sam prašam ? (nepreverjen)

kdo je nategnu priljubljeno lisičko Matejo Svet ? sam prašam, ker se je prehitro izmuznila !

Kaplja (nepreverjen)

Trgovec z orozjem nas je že popeljal tako v Svico kot tudi na svetovni Olimp sramote, doma pa v zaprti Gulag...beboti pa se vedno svoje tumpate, prav vam je. Cena za hudo naivnost in bo se visja.

Starejše novice