Slika je simbolična.
V stranki SMC so predlagali novelo zakona o lekarniški dejavnosti, s katero bi močno posegli v mreže lekarn. Direktorica lekarniške zbornice Potočnik Benčičeva ostro nasprotuje.

Stranka SMC je v državni zbor vložila predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti. Obstoječ zakon zagotavlja enakomerno dostopnost lekarn do zdravil in storitev, novela pa bi posegla tudi v gravitacijsko območje in merila razdalje med lekarnami in njihovimi podružnicami. 

»Predlagane spremembe glede gravitacijskega območja in merila razdalje med lekarnami in podružnicami lekarn bi v mrežo vnesle kaos in razpad mreže lekarn na primarni ravni oziroma v manjših krajih. Gre za popolno neskladje z usmeritvijo enakomernega regionalnega razvoja. Izpostaviti je treba tudi, da bi odpiranje več lekarn v urbanih središčih pomenilo zaprtje približno enakega števila lekarniških enot na obrobju. V lekarniški dejavnosti je treba zagotoviti enakomerno preskrbo vseh prebivalcev z zdravili, saj imajo vsi prebivalci enako pravico do dostopa do zdravil in lekarniških storitev,« je poudarila direktorica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič

Sledi zaprtje lekarn na obrobjih mest?

Potočnik Benčičeva, sicer tudi nekdanja direktorica Lekarn Ptuj poudarja, da četudi bi se v urbanih središčih odprlo več lekarn, pa bi to pomenilo, da se jih enako število po obrobnih območjih tudi zapre. 

Trenutno je organizacija in vodenje lekarn  vezano na določeno regijo in po mnenju Lekarniške zbornice Slovenije to prinaša prednosti za izvajalce in paciente. 

Poudarjajo, da so na krajših razdaljah, torej razdaljah po regiji povezave hitrejše in tako je premikanje zalog med enotami učinkovitejše. Izpostavljajo, da bo težko zagotoviti učinkovito upravljanje s kadri na drugem koncu države.

Bodo lahko veletrgovci odpirali svoje lekarne?

Del predloga novele se navezuje tudi na možnost ustanavljanja veletrgovin s strani javnih zavodov ali zasebnikov. Potočnik Benčičeva je tako prepričana, da bo na temelju tega izposlovano tudi, da lahko veletrgovec odpira lekarne. Pravi, da bo to bistveno vplivalo na strokovno neodvisnost magistrov farmacije, ki so vezani na etični kodeks

Spremenili bi se tudi pogoji za direktorja, saj trenutno velja, da direktor javnega zavoda ne sme biti hkrati član sveta zavoda istega ali drugega javnega lekarniškega zdravstvenega ali socialno varstvenega zavoda. 

Novela bi omogočala tudi, da je direktor lahko v pogodbenem razmerju pri pravnih in fizičnih osebah, ki izdelujejo zdravila ali jih na debelo prodajajo. 

Darja Potočnik Benčič pri tem poudarja, da se ob tem ni mogoče izogniti konfliktu interesov pri vodenju. 

Predlagajo obravnavo kar po skrajšanem postopku

»Nesprejemljivo je tudi to, da predlagatelji novele predlagajo obravnavo po skrajšanem postopku, saj da gre po njihovem za manj zahtevne spremembe zakona,« je ostra Potočnik Benčičeva. 

Predlagatelji novele z Dušanom Verbičem na čelu predlagajo obravnavo te novele po skrajšanem postopku, ki se sicer uporablja le v izrednih primerih, kot so na primer manj zahtevne spremembe ali dopolnitve zakona, prenehanje veljavnosti določenega zakona, manj zahtevne uskladitve. 

Lekarniška zbornica Slovenija se nikakor ne strinja, da gre za manj zahtevne spremembe, saj bi te vplivale na celotno lekarniško mrežo in posledično paciente. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

AAAAAAAA (nepreverjen)

Ba vidiki so korupcije banda SMC.

Starejše novice