Slika je simbolična.
Možje v modrem so v zadnjih mesecih prejeli kar tri prijave goljufije z istim načinom storitve.

Policisti Policijske postaje Sežana opozarjajo na tako imenovano ljubezensko prevaro, ko neznanec z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravi v zmoto oškodovanko, ta pa mu lahkoverno nakaže denar.

V prvem primeru je ženska nakazala 500 evrov, kolikor naj bi bila pristojbina za ladijsko pošiljko, preko katere naj bi ji internetni ljubezenski prijatelj poslal dragoceno pošiljko iz Jemna. Plačilo je bilo izvedeno na račun v Turčiji.

V drugem primeru je oškodovanka nakazala skupaj 20.000 evrov za zavarovanje pošiljke, ki naj bi ji jo poslal internetni ljubezenski prijatelj. Plačilo je bilo izvedeno na različne banke v Italiji.

V tretjem primeru, ki ga obravnavajo policisti, pa je oškodovana ženska za prejem pošiljke nakazala skupaj 6357 evrov, s katerimi naj bi plačevala različne prijavnine, kotizacije in podobno. Izvedla je tri plačila na različne bančne račune na Poljskem.

Storilci v tovrstnih goljufijah običajno oškodovance najdejo/kontaktirajo na družbenih omrežjih (najpogosteje Facebook, Instagram) ter kasneje z njimi komunicirajo preko aplikacij, kot so Messenger, Skype, Viber, Whatsup. Običajno komunicirajo pisno, lahko tudi pokličejo.

Predstavijo se kot vojaki na mirovnih misijah, zdravniki, delavci na naftnih ploščadih, predvsem pa imajo dobro pripravljeno zgodbo (so osamljeni in premožni), pošiljajo fotografije in želijo vzpostaviti čim bolj intimen odnos.

Tovrstno pisanje in kontaktiranje lahko traja več mesecev ali celo let, saj želijo od žrtve pridobiti zaupanje. V nekem trenutku pa začnejo prositi za denar z izgovorom, da bi prišli na obisk, da potrebujejo za urejanje poti, vize, razne druge dokumentacije …

Goljufi od žrtev najraje zahtevajo plačevanje prek plačilnih sistemov Western Union ali MoneyGram, ki sta namenjena hitremu prenosu denarja.

V letu 2021 že 13 ljubezenskih prevar

Včasih gre tudi za nakazila na bančne račune v tujini, ki pa praviloma pripadajo t. i. denarnim mulam. Te denar takoj po prejemu dvignejo in po drugi poti pošljejo naprej. Sled za denarjem se v vsakem primeru zelo hitro izgubi, prevarante je praviloma nemogoče izslediti.

Možje v modrem so v letu 2020 obravnavali 37 tovrstnih kaznivih dejanj, s katerimi je bila povzročena škoda v višini približno 900.000 evrov, v letu 2021 pa so do 10. marca 2021 obravnavali 13 tovrstnih kaznivih dejanj, s skupno škodo približno 15.000 evrov.

Če ste se prepoznali v zgornjem opisu, svetujejo, da nemudoma in v celoti blokirate vso komunikacijo z goljufi. Blokirajte jih na Facebooku, Skypu …, ne odgovarjajte na njihove klice in elektronska sporočila. Skratka z njihovega stališča naj izgleda, kot da ne obstajate več. Če ste že nakazali denar, zadevo čimprej prijavite na najbližji policijski postaji.

Več informacij na tej povezavi.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Beenie (nepreverjen)

Na podlagi izkušenj menim, da se večina prevar z zmenki začne dovolj nedolžno. Goljufi se z žrtvami obrnejo prek spletnih mest v družabnih medijih ali po elektronski pošti in zahtevajo skupne interese ali oddaljeno medsebojno povezavo - na primer predstavitev na poroki ali drugem velikem shodu. Drugi izvajalci prevar naredijo svoje ponarejene profile čim bolj privlačne in počakajo od žrtev, da se obrnejo in začnejo pogovor. Ko se prevarant pripelje, so možnosti neomejene. Prejšnji mesec sem z goljufom prek facebooka izgubil skoraj 165 tisoč dolarjev, potem ko je obljubil, da bo preostanek življenja preživel z mano. Hvala bogu za lallroyal Revovery Company, ki mi je pomagala izterjati izgubljeni denar. Če ste pri katerem koli prevarantu izgubili denar na spletu, se za morebitno okrevanje obrnite na lallroyal .org. So izterjevalno podjetje, ki pomaga goljufanim žrtvam.

Starejše novice