Slika je simbolična.
Ruska invazija na Ukrajino bi lahko v prihodnjih mesecih povzročila pomanjkanje hrane po vsem svetu, svarijo združeni narodi.

Če se izvoz hrane iz Ukrajine ne bo kmalu vrnil na ravni iz časa pred vojno, svetu grozijo večletne lakote, je na sredinem zasedanju zunanjih ministrov Združenih narodov posvaril generalni sekretar te organizacije Antonio Guterres.

Zaradi ruskega napada na sosednjo državo so dobave iz ukrajinskih pristanišč, od koder so pred tem izvažali ogromne količine žit, kot sta pšenica in koruza, ter sončničnega olja, zdaj ustavljene.

To je že vodilo v zmanjšanje globalne ponudbe hrane in bistveno povečanje cen alternativ. Svetovne cene hrane so tako zdaj že skoraj 30 odstotkov višje, kot so bile pred letom dni.

Po besedah Guterresa zaradi konflikta v Ukrajini tako na desetinam milijonov ljudi grozi pomanjkanje hrane, podhranjenost in lakota.

»Na našem svetu je dovolj hrane, če le delujemo skupaj. A če tega problema ne rešimo danes, bomo v prihodnjih mesecih soočenih z globalnim pomanjkanjem hrane,« je bil jasen.

Ukrajina in Rusija med največjimi proizvajalkami žit

Po njegovem učinkovite rešitve temu problemu ni, če tako ukrajinska proizvodnja kot tudi proizvodnja gnojil v Rusiji in Belorusiji znova ne postaneta del svetovnega trga, poročajo tuje tiskovne agencije in britanski BBC.

Svetovna banka je medtem na sredinem zasedanju napovedala dodatnih 12 milijard dolarjev za soočenje z »uničujočimi posledicami« dogajanja, ki sicer ni le posledica dogajanja v Ukrajini, ampak tudi globalnega segrevanja in pandemije covida-19.

Rusija in Ukrajina skupaj proizvedeta skoraj tretjino vseh žit na svetu, Ukrajina pa je pred vojno izvažala okoli 12 odstotkov vseh žit na svetu, 15 odstotkov koruze in kar polovico sončničnega olja. Njena glavna pristanišča so zdaj zaradi blokade ruskih ladij odrezana od sveta, kopenske poti pa so bistveno manj učinkovite.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Voznik (nepreverjen)

Pa večjih norcev kot so novinarji se nisem srečal torej vi vse veste in samo Ukrajina celi svet prehranjuje,bedakini vam para ,ste pa edini zdraharji vi novinarji ki delate stanje in kregarijo med ljudmi

Meri (nepreverjen)

Res je, da nekateri novinarji delajo veliko zdraho; banditi trgovci: Špar, Lidl, Mercator, Hofer, Petrol ... pa kar v nedogled zvišujejo cene različnih artiklov zaradi vojne v Ukrajini ?!?!

Starejše novice