Skupina Myronivsky Hliboproduct (MHP), vodilna mednarodna živilsko pridelovalna industrija, je z družbo SIJ dosegla končno poravnalno ceno delnice - 22,34 evra za nakup Perutnine Ptuj.

Prevzem je bil zaključen februarja 2019, končna prevzemna kupnina pa je bila določena na podlagi revidiranih računovodskih izkazov Perutnine Ptuj za leto 2018.Skupina MHP je tako zaključila s prevzemnim procesom in potrdila lastništvo 90,69-odstotnega deleža Perutnine Ptuj.

MHP izvaja presojo proizvodnih zmogljivosti Perutnine Ptuj in bo kasneje v letošnjem letu razkrila celovit načrt posodobitve zainteresiranim deležnikom v Sloveniji in Londonu skupaj z vodstvom obeh podjetij.

V skupini MHP našli  luknjo v pravilih 

Avstrijska vlada trdi, da Ukrajinci sistematično izigravajo že zdaj veljavni trgovinski sporazum med Evropske unije in Ukrajino, po katerem lahko Ukrajina na območje Evropske unije brez carin letno izvozi le 20 tisoč ton piščančjih prsi in 20 tisoč ton neizkoščičene perutnine. Vendar so v MHP našli luknjo v pravilih. 

V Evropsko unijo namreč izvažajo polproizvode, torej delno razkoščičene piščančje prsi z eno perutjo. Ti se ne štejejo v prej omenjene kvote, saj jih Ukrajinci izvažajo pod kategorijo 'drugi izdelki'. Nato jih MHP v svojih obratih na Nizozemskem in Slovaškem predela v piščančja prsa in jih pod oznako 'narejeno v EU' izvaža v druge države, tudi zunaj Evropske unije, na primer v Republiko Južno Afriko, poroča Siol.net

Želijo prikriti resničen izvor piščancev

Kot poroča Siol. net je največji tekmec MHP v Evropi, francoski LDC, ki se je prav tako potegoval za nakup Perutnine Ptuj, že lani opozarjal na te sporne prakse. Perutninsko meso, ki prihaja iz Ukrajine, je namreč podvrženo blažjemu nadzoru kakovosti in porekla. Bojazen tekmecev je, da so želeli Ukrajinci z nakupom Perutnine Ptuj prikriti resnični izvor piščancev, ki jih bodo prodajali v Evropsko unijo, oziroma da bodo izkoristili njeno dobro ime za prodajo manj kakovostnega mesa iz Ukrajine.

Perutnina Ptuj, ki jo vodi Enver Šišić, je bila do prevzema eden od redkih prehrambnih sistemov, ki v okviru pridelave živil uporablja reprodukcijske verige, s katerimi je mogoče nadzirati vsak korak v procesu. Po trditvah družbe opravijo več kot 500 laboratorijskih analiz vsak dan.

Na ministrstvu si želijo odgovornega lastnika

Na ministrstvu za kmetijstvo so še pred prodajo Perutnine Ptuj dejali, da si želijo odgovornega lastnika, ki bi še naprej skrbel za lokalno prirejo mesa piščancev in ohranjal vertikalne verige. »Stališča Slovenije do tega ostajajo enaka,« so za Siol.net  pojasnili na ministrstvu.

Pojasnili so, da v skladu s programom uprave za varno hrano opravljajo veterinarske nadzore v rejah pitovnih piščancev, matičnih jatah, tovarnah krmil, laboratoriju ... »Vsi ti pregledi niso vezani na lastnika,« so poudarili. Dodali so, da je klavnica na Ptuju, kjer koljejo izključno piščance, ki so bili vzrejeni v Sloveniji, pod stalnim veterinarskim nadzorom. »To pomeni, da so uradni veterinarji v klavnici prisotni ves čas klanja,« so pojasnili. Podoben je postopek v klavnici puranov in kokoši v ljubljanskem Zalogu.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Kaj pa varnost (nepreverjen)

ukrajinci niso clani varnostno sigurnostne zveze NATO ... ali bodo trgovali s pokvarjenimi piscancki?

Starejše novice