Foto: Bobo
Kupec, ki je doma stehtal kupljeno moko, se je počutil ogoljufanega, ko je ugotovil, da je v 'kilogramu' moke kar 150 gramov manj. Preverili smo, zakaj neto količina včasih odstopa od navedene in ali je to dovoljeno.

Uporabnik družbenega omrežja Twitter je delil fotografijo pšenične bele moke. 

Na embalaži piše, da je neto količina 1000 gramov, a ko je izdelek doma stehtal, je tehtnica pokazala le 846 gramov. 

Izmerjena vrednost je bila torej manjša od tiste, ki je označena na embalaži. Gre za goljufijo? Preverili smo, kdo in kako nadzira neto količino predpakiranih izdelkov in kam se lahko kupci pritožijo.

Odstopanje zaradi netočnosti polnilnih naprav 

Množična proizvodnja predpakiranih izdelkov zahteva njihovo strojno pakiranje. Ročnega pakiranja, ki omogoča količinsko kontrolo vsakega izdelka posebej, je vse manj. Vedno več je polavtomatskih in avtomatskih polnilnih naprav, ki v kratkem času zapakirajo veliko število izdelkov.

Njihova slabost je manjše ali večje odstopanje dejanske vsebine v predpakiranih izdelkih, ki so označeni z enotno količino.

Razlike so odvisne predvsem od stabilnosti in natančnosti polnilne naprave in od narave pakiranega izdelka. 

Nazivno količino ureja pravilnik

Nazivno količino oziroma neto maso živila v predpakiranih izdelkih ureja 'pravilnik o količinah predpakiranih izdelkov'. 

Nadzor izvaja Urad Republike Slovenije za meroslovje, kamor se lahko kupci tudi pritožijo in zahtevajo uradni nadzor.

Za točnost navedbe nazivne količine je odgovoren proizvajalec, ki da izdelek v prodajo. Pravilnik določa tudi način, kako mora proizvajalec ali pa tisti, ki živilo pakira, to nadzirati.

Upošteva se načelo povprečja 

Pravilnik povzema evropski direktivi, poznani sta kot direktivi znaka 'e', ki temelji na načelu povprečja. To pomeni, da so v seriji izdelkov, nekateri lahko lažji, kot je njihova nazivna vrednost, vendar pa mora biti zato ustrezno število izdelkov težjih od nazivne vrednosti.

»Zahteve pravilnika morajo biti izpolnjene za celotno serijo izdelkov, medtem ko posamezni izdelki lahko odstopajo od nazivne količine,« pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije. 

To pomeni, da mora biti povprečna vrednost količin vseh izdelkov v seriji večja ali enaka nazivni količini. Število izdelkov, ki lahko odstopajo od navedene količine, pa ne sme presegati 2,5 odstotka.

Ob tem na Zvezi potrošnikov Slovenije poudarjajo, da gospodinjske tehtnice niso overjene niti overljive po zakonsko določenih merilih: »Domače meritve so lahko le navidezno neskladne, in sicer zaradi neskladnosti tehtnice same.«

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Meri (nepreverjen)

Takšne goljufije se dogajajo tudi pri drugih izdelkih (mediji ste poročali o tem za Hrvaško ampak se dogaja to tudi v Sloveniji); primer: že dolgo kupujem določeno čokolado v prahu ali pa določeno barvo za lase in količine je manj, cena pa višja; FUJ od vodilnih v trgovskih verigah ?!!

Starejše novice