Po sončnih in vročih dneh se obeta vremenski preobrat. Vremenarji so napovedali, da so v popoldanskih urah možne močnejše nevihte s točo, najhuje bo predvsem na Štajerskem in v Prekmurju.

Vremenarji na portalu Neurje.si so danes napovedali, da se bodo v popoldanskih urah zaradi velike toplotne obremenitve začele pojavljati vročinske nevihte.

V popoldanskih urah napovedane vročinske nevihte

Nevihtne celice se bodo, glede na njihove napovedi, začele v sosednji Avstriji, nato pa se bodo premikale k nam, predvsem na območje Štajerske in Prekmurja.

Ponekod bo zaradi vročine in ugodnega vetra možnost razvoja močnejših neviht, ki bi lahko prinesle tudi točo, so izpostavili.  

»V popoldanskih urah se bodo pri severnih sosedih in pri nas pričele pojavljati vročinske nevihte, ki bodo lahko močnejše narave. Zaradi večjih vrednosti konvektivne energije (CAPE) nad različnimi predeli ter ugodnega vetrovnega striženja v okolici hribov lahko na severozahodu, severu ter na Štajerskem posamezna nevihta postane močnejše narave.

Pada lahko toča, prav tako pa bodo nevihte spremljali močnejši nalivi, saj bo gibanje neviht počasno,« so napovedali na portalu Neurje.si.

Dodali so, da bodo nevihte potovale v smeri proti jugu in jugovzhodu, zajele pa naj bi tudi osrednji del države. 

Ponekod možni močni sunki vetra in toča

Podobnega mnenja so tudi vremenarji na portalu Meteoinfo Slovenija. Tam so prav tako napovedali, da se po sončnem in vročem dopoldnevu popoldan obeta vremenski preobrat, ki bo prinesel nevihte s točo in močnimi sunki vetra

»Danes se bo v večjem delu Slovenije nadaljevalo sončno in vroče vreme. Ker pa bo v višinah k nam dotekal nekoliko manj topel in bolj vlažen zrak, bo ozračje nestabilno, zato bo popoldne predvsem v severni polovici Slovenije nastalo nekaj neviht, ki lahko prerastejo v lokalna neurja.

Manjša območja bodo zajeli močnejši nalivi in sunki vetra, zelo verjetna je tudi toča,« so napovedali pri Meteoinfo Slovenija

Za večji del Slovenije izdano oranžno opozorilo

Agencija Republike Slovenije za okolje je glede na napovedi med tem že izdala vremensko opozorilo za posamezna območja. 

Kot je razvidno iz njihovega grafa, ki opozarja na možnost neviht, je izdano oranžno opozorilo za večji del Slovenije, predvsem za severno polovico, ki zajema tudi Prekmurje in Štajersko.

Komentarji (3)

dr. Rakar (ni preverjeno)

Tuj ob23.00. Res je hudo. Zunaj je 26 stopinj in niti kaple osvežitve...

dr. Rakar (ni preverjeno)

Ptuj. Prokleta kanta od tipkovnice...

In reply to by dr. Rakar (ni preverjeno)

FERDOPIŠ (ni preverjeno)

Sinoči je v medijih vladala turbo panika, padla pa ni niti kaplja dežja, kaj šele toča.
Dajte se nekaj iz že večkrat videnega nekaj naučiti...

Starejše novice