Slika je simbolična.
Pred lokalnimi volitvami, ki nas čakajo konec meseca, smo preverili, koliko sploh zaslužijo slovenski župani in kdo med njimi prejme največ.

Uradna volilna kampanja pred lokalnimi volitvami se počasi izteka, saj bomo že čez tri tedne v 212 slovenskih občinah odločali, kdo bo v prihodnjih štirih letih krojil občinsko politiko.

Lokalne volitve, ki bodo potekale 20. novembra, bodo osme v samostojni Sloveniji. V Sloveniji smo namreč današnjo obliko lokalne samouprave dobili leta 1994, danes pa imamo 212 občin, več v vzhodnem kot v zahodnem delu države.

Župansko funkcijo naj bi po podatkih ministrstva za javno upravo poklicno opravljalo 156 županov, 56 pa nepoklicno. Kako bo po novembrskih volitvah, za zdaj še ni znano. Odločili pa smo se preveriti, koliko sploh zaslužijo župani in kdo med njimi prejme največ.

Plača županov odvisna od števila prebivalcev občine

Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu v skladu z določili zakona o lokalni samoupravi pripada plačilo v višini 50 odstotkov plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno.

Enako velja za podžupane, pri čemer pa višino plačila določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil. V obeh primerih se pri tem ne upošteva dodatek na delovno dobo.

Plače poklicnih županov in podžupanov pa določa zakon o sistemu plač v javnem sektorju. Župani se v skladu z njim razvrstijo med 46. in 59. plačnim razredom, pri čemer je razred odvisen od tega, koliko prebivalcev ima občina, podžupani pa se razvrščajo med 32. do 51. plačnim razredom. Pri tem so poleg velikosti občine pomembna tudi njihova pooblastila.

V najvišji plačni razred sodi župan prestolnice, saj v Ljubljani živi več kot 200.000 prebivalcev. Plača župana Maribora je v 57. plačnem razredu, nato pa do 46. razreda navzdol sledijo plače ostalih županov. V 46. razredu so plače županov občin, ki imajo do 2000 prebivalcev.

Najvišji plači pripadata Jankoviću in Arsenoviču

Glede na zadnje podatke portala plač v javnem sektorju je julija letos med poklicnimi župani najvišjo plačo prejel ljubljanski župan Zoran Janković. Njegova bruto plača je namreč znašala 4877 evrov.

Glede na julijske podatke mu je sledil mariborski župan Saša Arsenovič, ki je prejel 4404 evre bruto plače.

Tretji in četrti po višini plače sta bila domžalski in kranjski župan, Toni Dragar in Matjaž Rakovec. Dragar je julija prejel 4120 evrov bruto plače, Rakovec 4024.

Tema sledi župan Novega mesta Gregor Macedoni (3915 evrov), župan Kopra Aleš Bržan (3891 evrov), župan Izole Danilo Markočič (3865 evrov), pa velenjski župan Peter Dermol (3842 evrov), župan občine Ivančne Gorice Dušan Strnad (3832 evrov), prvo deseterico pa zaključuje župan občine Litija Franc Rokavec (3832 evrov).

Kot zanimivost lahko izpostavimo še ptujsko županjo Nuško Gajšek, ki je julija prejela 3536 bruto plače. V Pomurju pa ima najvišjo plačo začasni župan občine Lendave Ivan Koncut, ki je julija prejel 3543 evrov.

Plače začasnega župana Mestne občine Murske Sobote Zorana Hoblaja, ki je junija zaradi ministrske funkcije nasledil Aleksandra Jevška, nismo zasledili.

Najslabše plačani župani Destrnika, Kuzme in Radencev

Na drugi strani pa so julija najnižjo plačo prejeli župan občine Destrnik Franc Pukšič, ki je v že omenjenem mesecu prejel le 392 evrov bruto plače. Za primerjavo je Pukšič najmanjšo plačo med vsemi župani prejel tudi junija, in sicer 958 evrov.

Pukšiču pa sledita še župana Kuzme in Radencev. Jožef Škalič je tako julija prejel 1439 evrov bruto plače, župan občine Radenci Roman Leljak pa 1632 evrov.

Župani bodo odslej prejemali višje plače

Državi zbor je nedavno sprejel predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Predlog sledi dogovoru med vlado in sindikati, ki zaposlenim v javnem sektorju, tudi županom, prinaša višje plače.

Vlada in sindikati javnega sektorja so namreč predhodno podpisali dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023. Dogovor predvideva zvišanje vrednosti plačnih razredov za 4,5 odstotka po celotni plačni lestvici s 1. oktobrom letos.

Veliki večini se bodo uvrstitve delovnih mest, nazivov in funkcij povišale še aprila prihodnje leto, in sicer za en plačni razred, ki znaša štiri odstotke. So pa že s septembrsko plačo vsi zaposleni v javnem sektorju višjega nadomestila za malico.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

pohorskisvizec (nepreverjen)

župančeki imajo veliko veliko prevelike plače

Starejše novice