Slika je simbolična.
V Ljubljani se je danes odvijala novinarska konferenca na temo mladih in spolnosti.

V Ljubljani se je danes odvijala novinarska konferenca na temo mladih in spolnosti, na kateri so sodelovale ginekologinja Mojca Grebenc, medicinska sestra Ksenija Noč, farmacevtka Patricija Dolinar iz Gorenjskih lekarn ter študentka ljubljanske medicinske fakultete Pia Mohorič Tomažin.

Sogovornice so tematiko osvetlile z različnih zornih kotov: tako je bilo govora o tem, kako mladi danes dojemajo spolnost in pridobivajo informacije o njej, kako zgodaj se spuščajo v spolne odnose, predvsem pa o varni spolnosti, ki je pri mladih ženskah tesno povezana z ustrezno ginekološko obravnavo.

Starostna izkušnja mladih, ki vstopajo v spolnost, se niža

Glede na podatke, ki so jih navedle sogovornice, ima največ mladih trenutno spolni odnos pri šestnajstih letih.

Največji delež jih informacije o spolnosti išče na spletu (okoli 80 %) in med prijatelji (približno 66 %). Ravno zaradi dejstva, da do teh informacij danes lahko pridejo kjerkoli, saj je ogromno prikazov spolnosti tako na spletu kot na socialnih omrežjih, je na širši družbi in odraslih, da jim omogočijo varen vstop v svet spolnosti.

Sem spada tako zaščita pred neželeno nosečnostjo kot pred spolnimi boleznimi. Za varno spolnost smo odgovorni skozi celo življenje, bi pa to morala biti enakovredna odgovornost tako moških kot žensk.

A mlade ženske so tiste, ki se jim že v mladih letih nalaga večja odgovornost, saj naj bi pred prvim spolnim odnosom opravile pogovor pri ginekologu glede kontracepcije.

Ginekologinja Mojca Grebenc je dejala, da s tem običajno nimajo težav, če izhajajo iz liberalnega okolja, kjer jih s tem seznanijo mame, ki jim velikokrat tudi pomagajo pri iskanju ginekologa ali pa jim priporočijo svojega.

Pred večjim izzivom se znajdejo dekleta, ki to, da so spolno aktivna, skrivajo pred starši in okolico in zato nimajo usmeritev, kako priti do ginekologa ali pa se bojijo, da bi za to kdo izvedel - to je sploh problem v manjših mestih in bolj zaprtih okoljih.

Grebenc je prav tako omenila stisko deklet, ki zaradi nezaščitenega spolnega odnosa zanosijo. Te bi morale v teoriji izredno hitro priti do ginekološke obravnave, da bi nosečnost lahko prekinile, a če nimajo predhodno izbranega ginekologa, je to lahko izjemno oteženo.

Za ohranitev primarne ginekologije bi potrebovali še vsaj 35 ginekologov

Da se v Sloveniji ravno tako kot s pomanjkanjem osebnih zdravnikov soočamo tudi s pomanjkanjem ginekologije, se opozarja že dlje časa.

Mojca Grebenc je zopet poudarila, da je pri nas brez izbranega ginekologa trenutno več kot 200 000 žensk, starejših od 15 let.

Da bi oskrbo dobile čisto vse ženske, ki so upravičene do izbranega ginekologa, bi potrebovali še okoli 50 ginekoloških programov. A realnost je taka, da obstoječi programi delujejo nad obremenitvami, pogoje za upokojitev pa izpolnjuje že 49 ginekologov, v naslednjih nekaj letih jih bo še 15.

Za ohranitev primarne ginekologije bi v prihodnjih letih tako potrebovali še 35-40 ginekologov. Grebenc je dejala, da imajo trenutno sicer malo manj kot 90 specializantov, a zanimanje za primarni nivo ginekologije na žalost upada.

Kljub temu pa je Slovenija trenutno ena najboljših držav, kar se tiče statistik glede mladostniških nosečnosti, pa tudi opravljenih splavov. Ravno tako imamo dober dostop do kontracepcije: kondomi in diafragme so prosto dostopni, hormonsko kontracepcijo pa je mogoče dobiti na recept, kar so sogovornike izpostavile kot veliko prednost.

Ravno tako je v lekarnah brez recepta na voljo nujna kontracepcija po nenačrtovanem nezaščitenem spolnem odnosu.

Najbolj priljubljeni so kondomi

Mladi od vseh oblik kontracepcije sicer še vedno najraje uporabljajo kondome, vendar je bilo na novinarski konferenci izpostavljeno, da za nekatere že postajajo predragi.

Hormonski kontracepciji se nekatere mladostnice izogibajo zaradi mitov oz. prepričanj, da povzroča neplodnost in stranske učinke, kot so debelost, glavoboli in tromboze.

Ginekologinja Mojca Grebenc je opozorila, da ima seveda vsaka učinkovina stranske učinke, zato pacientke opozorijo, da lahko v prvih mesecih dejansko občutijo določene spremembe razpoloženja, izcedke in glavobole - ravno zato se vsaka kontracepcija najprej predpiše za tri mesece, da je jasno, kako se ženska nanjo odziva.  

Študentka medicine Pia Mohorič Tomažin je na to dejala, da imajo po njenih informacijah mladostnice dovolj informacij o hormonski kontracepciji, vendar pa je odvisno od vsake posameznice, kako si jih bo interpretirala, nekatere stranski učinki prestrašijo do te mere, da ne posežejo po njej.

Poleg tega tudi nekateri ginekologi bolj promovirajo naravno kontracepcijo.

Vsekakor pa je ključno, da se partnerja zavedata, da je kontracepcija stvar obeh, zato je potreben konsenz, katera oblika kontracepcije komu odgovarja.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

KEKEC (nepreverjen)

Pri 16 letih še imajo fantje čevapčiče in ne piceke. Punce pa zgleda že rano začnejo nabirati kilometre...

Starejše novice