Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Mestni svetniki imajo na mizi predlog, s katerim bi spremenili pogoje za pridobitev soglasja za podaljšan obratovalni čas gostinskih obratov in kmetij. Katere spremembe predvideva?

Na ponedeljkovi seji mestnega sveta bodo ptujski svetniki med drugim odločali o spremembah in dopolnitvah Odloka o merilih za določitev podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost na območju Mestne občine Ptuj. 

Omenjeni odlok je bil sprejet seji Mestnega sveta Mestne občine Ptuj, 18. novembra 2019.

Katere spremembe so predvidene? 

Če bodo svetniki potrdili sklep, se spreminjajo pogoji, ki jih morajo izpolniti nosilci gostinske dejavnosti v posameznih gostinskih obratih, da dobijo soglasje k podaljšanemu obratovalnemu času gostinskega obrata za posamezno koledarsko leto ali ob posameznih enodnevnih podaljšanjih. 

Milejši pogoji za izdajo soglasij

Po novem predlogu ne bo v veljavi več pogoj, da za izdajo soglasja gostinci ne smejo imeti več kot ene kršitve javnega reda in miru ali kršitve obratovalnega časa. 

»Ob izdaji soglasja za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času za posamezno koledarsko leto, se to ne bo več preverjalo, saj je to zavleklo postopke potrjevanja celoletnih obratovalnih časov gostinskih obratov, postavljeni pogoj pa je tudi preveč rigorozno posegal v pravico izvajanja gospodarske dejavnosti posameznega gostinca,« so zapisali v predlogu. 

Kljub temu pa ohranjajo možnost, da se lahko že izdano soglasje tekom leta prekliče ali skrajša. In sicer v primeru, da je za posamezni gostinski obrat na občino podanih več prijav četrtnih skupnosti ali občanov o uradno ugotovljenih kršitvah javnega reda in miru ali kršitvah obratovalnega časa pri posameznem gostincu. 

S tem je tako še vedno dana možnost občini, da zaradi pritožb in uradno ugotovljenih kršitev javnega reda in miru ali kršitev obratovalnega časa pri posameznem gostinskem obratu, tekom leta ukrepa in sankcionira gostinca. 

A so v odlok dodali, da morajo biti te uradno ugotovljene kršitve vsaj tri. 

Povečali število soglasij za enodnevno podaljšanje obratovalnega časa in spremenili rok za oddajo vloge

Na podlagi številnih pobud gostincev so povečali število izdanih soglasij v koledarskem letu za enodnevno podaljšanje obratovalnega časa, in sicer z deset na 20.

Z spremenjenim odlokom se spreminja tudi rok za oddajo vloge za posebne enodnevne priložnosti. Tega bi skrajšali iz 15 dni pred dogodkom na deset dni pred dogodkom. 

Kot so zapisali na občini, je bilo s strani gostincev veliko pripomb, da pride do rezervacije terminov velikokrat tako pozno, da ne uspejo oddati vloge pravočasno.

Komentarji (1)

ŽALOSNA SOVA (ni preverjeno)

Dragi someščani, izrekam vam globoko sožalje...

Starejše novice