»Nove zvezde namesto ugašajočih, in to v isti panogi.« S temi besedami so v posebni izdaji revije Podjetna Slovenija o največjih podjetnikih na Slovenskem, opisali skokovito rast podjetja Jagros.

Uspešno družinsko podjetje, ki ga je ustanovil Franc Jager, od leta 2019, ko se je umaknil iz podjetja in ga predal v roke svojim otrokom, spada med največja podjetja in skupine v Sloveniji. 

Po prodaji je peto največje in tretje najboljše po sinonimu za uspešnost poslovanja v osnovni dejavnosti, med tistimi velikimi družbami, ki so v lasti podjetnic oziroma podjetnikov.

Pogled na lestvico največjih podjetnikov v Sloveniji razkriva, da je družba Jagros najbolj dobičkonosen trgovec z izdelki za široko potrošnjo pri nas.

»Nikoli se nismo obremenjevali niti z velikostjo niti z dobičkonosnostjo niti s tem, kam nas postavljajo drugi. Naš cilj je bil vedno, že ko sta oče in mati odprla prvo trgovino – je bil naš cilj kupcu iz kraja ponuditi vse, kar potrebuje. Se pravi oskrbeti družino od glave do pete,« pravi eden od direktorjev Boštjan Jager.

Vir: Podjetna Slovenija

Od šivanke do traktorja

Zdi se, da je ravno ta koncept trgovine, ki nudi vse na enem mestu, tisti, zaradi katerega je podjetje v 35-letih obstoja zrastlo do te mere, da na lestvici največjih dela družbo tistim podjetnikom, ki že dolga kraljujejo na podjetniški sceni – kot so denimo družina Klarič, Igor Akrapovič in Izet Rastoder.

»Praktično je vse na enem mestu. Imaš od tehničnih stvari, do vidite – za gospodinjstvo, za razvedrilo, vse imaš,« pove Bojan Krnjak, eden izmed kupcev, ki smo ga srečali pred trgovino.

Na mestu, kjer v Tržiču pri Rogaški Slatini še danes stoji trgovina Jager, je Franc Jager leta 1989 odprl svojo prvo trgovino. Takrat se je ob podjetništvu ukvarjal še s kmetijstvom. 

»To pa je res. Da je ta človek toliko sposoben, to je res za pozdraviti,« pove zvesta kupka Mira Vajda.

Prva Jagrova trgovina v Rogaški Slatini

Brez trdega dela ni uspeha

Če je družba Jagros pred dobrimi desetimi leti še zaposlovala okrog 400 ljudi, danes daje kruh približno 900 zaposlenim.

»Še nisem nikoli razmišljala o tem no, da bi službo zamenjala,« nam o delu v Jagru pove poslovodkinja Janja Jagodič.

Pred petimi leti je krmilo podjetja, ki se razvija z lastnimi sredstvi, brez pretiranega zadolževanja, prevzela mlajša generacija, ki z vso odgovornostjo uspešno deluje naprej.

»Danes v teh modernih časih, digitalizacije, morda lahko komu uspe brez veliko vloženega dela, mora pa imeti ogromno sreče ali pa res nekega specifičnega znanja. Sicer pa menim, da je še vedno recept – trdo delo,« pove direktor Boštjan Jager.

Aleš Jager, direktor
Boštjan Jager, direktor

Namesto v vrtec, z babico v nabavo

V podjetju Jagros so ponosni, da se v podjetje vključuje tudi tretja generacija. Vnukinja ustanovitelja Urša Jager že zaseda pomemben položaj v podjetju. 

»Moji sošolci so obiskovali vrtce in male šole. Moram povedati, da je bil moj vrtec sestavljen tako, da sem s svojo babico hodila v nabavo v naša slovenska podjetja, kot so Jutranjka, Mura, Labod, Svilanit. Se spomnim, ko sem bila zelo majhna in se igrala med tistimi oblačili in tako rekoč rastla skupaj s podjetjem,« pove Urša Jager.

Da je sodelovanje vse družine še kako pomembno, doda tudi njen oče Aleš Jager: »Družina je tukaj zelo pomembna, ker če tukaj ni podpore, je to težko udejstvovati – vzame namreč celega človeka.« 

Njihov delovni dan se začne zgodaj zjutraj in konča pozno zvečer, zato prostega časa ni veliko. Kljub vsemu pa še vedno ohranjajo tradicijo skupnega nedeljskega kosila, kjer pa brez pogovora o poslu seveda ne gre.

»Vedno začnemo z dobrimi nameni, sproščenimi nameni. Najprej se ne pogovarjamo o poslu, ampak vedno posel nekako pride zraven, no. Tako, da vedno na koncu pristanemo pri poslu,« z nasmehom na obrazu pove Urša Jager.

Želijo si, da bi se uspešna zgodba družinskega podjetja nadaljevala tudi takrat, ko jih bodo nasledili potomci – trgovska žilica je namreč v družini globoko zakoreninjena.

Komentarji (1)

MUHA EDIČ (ni preverjeno)

Proizvajati, koljegi, proizvajati, ne samo trgovati...!

Starejše novice