Slika je simbolična.
»Govorili vam bodo, da vaš glas ne šteje. Da je vse že odločeno. Da so vsi politiki enaki. Da Evropski parlament ni pomemben,« je posvarila predsednica republike.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes podpisala odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Volitve bodo 9. junija, volilna opravila pa bodo začela teči 11. marca. Od tedaj bo možno tudi vlaganje kandidatur. Predsednica je pozvala tudi k udeležbi na volitvah in posvarila pred lažnimi novicami.

Slovenski volivci bodo na evropskih volitvah izbirali devet poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije, ki bodo po besedah predsednice v naslednjih petih letih zastopali naše interese. Ob tem je poudarila, da je Evropski parlament edina neposredno izvoljena institucija v Evropski uniji.  

Priprave na volitve letos sovpadajo s praznovanjem 20. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo. »Prepričana sem, da v Sloveniji tudi zaradi članstva v Evropski uniji živimo bolje, da je naše gospodarstvo zato bolj uspešno, da bolj skrbimo za naše okolje, zrak in vodo, da imajo učenci in učitelji, študenti, profesorji, raziskovalci, ustvarjalci in kulturni delavci več priložnosti,« je med drugim ocenila Pirc Musar.  

Meni tudi, da se zaradi članstva v Evropski uniji bolje razvija kmetijstvo in imamo bolj uravnotežen regionalni razvoj. »Zaradi članstva v Evropski uniji se učinkoviteje bojujemo proti klimatskim spremembam in se hkrati nanje prilagajamo. Z Evropsko unijo je prehod na trajnostno in krožno gospodarstvo hitrejši,« je navedla in dodala: 

»Zaradi članstva v Evropski uniji tudi glas Slovenije v svetu več šteje.«  

Zato je še toliko bolj pomembno, da izvedbo volitev in tudi udeležbo vzamemo resno, je opozorila in posvarila, da »si ne moremo privoščiti nepotrebnih zapletov pri organizaciji volitev«. 

»Zato od pristojnih ministrstev pričakujem, da se tega zavedajo in bodo v sodelovanju z Državno volilno komisijo zagotovili pogoje za nemoteno izvedbo volitev,« je bila jasna.  

Odgovornost državljank in državljanov pa je, da se volitev udeležijo v čim večjem številu, je poudarila predsednica. Napovedala je, da bo tudi sama v naslednjih mesecih aktivno pozivala k udeležbi na volitvah. 

V sodelovanju z drugimi institucijami bodo v njenem uradu pripravili pogovore z državljani o Evropski uniji, obiskovala bo srednje šole in fakultete ter druge ustanove.  

Volivce poziva, naj se poučijo o Evropski uniji. »Hkrati pa bodite pozorni na kampanje lažnih novic, ki bodo predvsem po družbenih medijih poskušale vplivati na vas. Govorili vam bodo, da vaš glas ne šteje. Da je vse že odločeno. Da so vsi politiki enaki. Da Evropski parlament ni pomemben,« je posvarila. 

A dodala: »Vaše mnenje je pomembno. Vzemite svojo prihodnost v svoje roke. Ne dovolite, da bi o vaši prihodnosti odločal nekdo drug. Mislite na Evropo in pojdite na volitve.«

Komentarji (3)

MUHA EDIČ (ni preverjeno)

Kjerkoli kandidira ženska s (nekoč) filmskim nasmehom in medušesnim vakuumom Romana Tomc glasujem vedno za vse druge, samo zanjo ne.

neimenovani (ni preverjeno)

Muha,kaj je pa narobe z Romano? Je edina ki se zavzema za Slovenijo!Ne reci da je boljši nitka Nemec! Ne sodi drugih po sebi!

In reply to by MUHA EDIČ (ni preverjeno)

lazanja3 (ni preverjeno)

Laze, Ptuj ima nizko udelezbo zato je ta clanek sponzoriran. Mislijo da bodo konzumizem in industrijo resili z masovnim uvazanjem. Ne samo da bodo naravne posledice virov ampak tudi druzbene.

Starejše novice