Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Ptujska občina želi krepiti gospodarstvo in v ta namen načrtuje spremembe več kmetijskih zemljišč v zemljišča za gospodarsko rabo. Kot pravijo, imajo s tem težave z državnimi nosilci urejanja prostora.

Vodstvo ptujske občine je danes podrobneje spregovorilo o sprejemanju občinskih prostorskih aktov, izzivih pri nosilcih urejanja prostora, povpraševanju po gospodarskih zemljiščih in o strateških razvojnih usmeritvah občine v prihodnje.

Kot so povedali, želijo v prihodnjih letih omogočiti intenziven prostorski razvoj mesta in krepitev gospodarstva. 

Direktor ptujske mestne uprave Alen Jevtović je izpostavil, da po eni strani načrtujejo prostorski razvoj in gradnjo stanovanj, a morajo pri tem upoštevati tudi smernice ostalih nosilcev urejanja prostora. 

Povpraševanje po zemljiščih v gospodarskih conah je prisotno

Jevtovič je povedal, da so zaznali intenzivno povpraševanje po zemljiščih v gospodarskih conah v letih 2021 in 2022, torej pred začetkom vojne v Ukrajini: »Takrat je bilo gospodarstvo na višku, tudi cene so bile dokaj ugodne.« 

Zaradi kriznih razmer v Ukrajini se je v lanskem letu povpraševanje nekoliko ustavilo, a je letos ponovno naraslo. A kot je povedal, trenutno po zemljiščih sprašujejo predvsem lokalni gospodarstveniki, ki jih zanimajo manjše površine, v velikosti okrog hektar ali dva. 

Dodal je, da so v letih prej, ko je bilo največje povpraševanje k njim prihajali tudi večji tuji potencialni investitorji. 

Zabeležili so okoli 20 povpraševanj: »V več kot polovici primerov so povpraševali po zemljiščih velikosti več kot deset hektarjev.« Tistih, ki so povpraševali po večjih zemljiščih, niti niso vabili, ker jim nimajo česa ponuditi.

Kje so možnosti za širjenje gospodarskih zemljišč? 

Jevtovič pojasnjuje, da so se na občini lotili urejanja prostorskih načrtov. 

Območje za gospodarski razvoj je predvideno predvsem ob železnici, zlasti od Puhove ceste proti Rogoznici ter ob priključku za avtocesto. 

Gre za okoli 50 hektarjev zemljišč, ki jih želijo iz kmetijskih spremeniti v površine za gospodarstvo in industrijo. Prednost je, da je v neposredni bližini že vsa potrebna infrastruktura, večinski lastnik je država. 

Težave za občino pri z državnimi nosilci urejanja prostora

Kot je povedal direktor ptujske mestne uprave, imajo pri načrtovanju težave z državnimi nosilci urejanja prostora. Na nekaterih območjih jih omejuje Natura 2000, prav tako ministrstvo za kmetijstvo običajno varuje kmetijske površine. Dejal je, da velikokrat navedejo razlog, da ima občina dovolj nepozidanih stavbnih zemljišč in zahtevajo kompenzacijo.  

A pri tem imajo na Ptuju težavo, saj nimajo dovolj nepozidanih stavbnih zemljišč za spremembo namembnosti v kmetijske površine.

Ptujska županja Nuška Gajšek je ob tem dodala, da se največkrat ustavi na državni ravni: »Občine imamo vse pripravljeno, vemo, kako bi razvijali svoj prostor, dejansko pa roko držijo drugi.«

Kot pravi, prihaja do zapletov predvsem z nevladnimi organizacijami: »Preveč moči se kopiči v nekih rokah, ki dejansko k samemu razvoju ne prispevajo nič, mi pa potem stagniramo in dobivamo očitke takšne in drugačne.«

Mestni občini Ptuj certifikat razvojne odličnosti

Ob tem so na občini poudarili, da so na zadnjem dogodku Zlati kamen prejeli zlati certifikat razvojne odličnosti za leto 2024.

Indeks ISSO, na podlagi katerega se je Mestna občina Ptuj uvrstila na 6. mesto, kaže podjetniško dinamiko v občini in relativno moč gospodarstva.

»Podjetniška klima je ugodna in kaže, da je naša občina zanimiva za podjetnike,« sporočajo iz občine. 

»Če nam to uspe, kar je direktor predstavil, mislim, da se Ptuju obetajo boljši časi,« je povedala: »Res pa je, da smo odvisni od vseh drugih, še najmanj pa sami od sebe.«

Komentarji (4)

Grega z brega (ni preverjeno)

V prevodu: "Ko jebe naravo in kulturno dediščino, glavno, da se gradi vsepovprek, ker jaz sem NUŠKA!"

Sergej 22 (ni preverjeno)

Iniciative so za drek in meglo mešat
Kavazi stroka, ki ne zna 20m2 grede obdelovat

pr prlek (ni preverjeno)

Se strinjam !

In reply to by Sergej 22 (ni preverjeno)

Xoxo (ni preverjeno)

Tukaj pri investiciji, razvoju infrastrukture in gospodarstva ste žal zaspali za vsaj 30 let. Od kar pomnim se na Ptuju zares prava tovarna za nova delovna mesta ni odprla že desetletja. Tistih par nakupovalnih centrov-ok, samo od nekoder je treba denar dobit da ga lahko zapraviš!!! Se zavedate da 25% mladega kadra iz ptujske občine dela v tujini!!!!!

Starejše novice