Vlada je sklenila, da bo za potrebe prosilcev za mednarodno zaščito organizirala dve izpostavi azilnega doma in sicer na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. Občani Središča od Dravi so pretreseni, enako kot tudi na občini.

Občane in občanke občine Središče ob Dravi je prejšnji teden pretresla novica o tem, da naj bi na mestu, kjer stoji stari mejni prehod s Hrvaško postavili izpostavo azilnega doma

Kako točno bo izpostava azilnega domu izgledala, koliko migrantov bo nastanjenih, kako bodo uredili prostore, ki v tem trenutku še niso primerni za bivanje? Na to na občini nimajo odgovorov, ob tem pa so zelo jasni domačini.  

»Moje mnenje je takšno, da jih mi ne sprejemamo, ker nas je čuda samih žensk in se bojimo. Enostavno polno jih je po Središču, ki so proti temu. 

Samo to ne velja, da vsakega posamičnega, naj nas skupaj pokličejo vse skupaj, pa se bomo te odločili, pa povedo zakaj se gre,« pove občanka Metka Čemerin.

Podobnega mnenja je večina domačinov, ki smo jih uspeli povprašati o tej temi, vendar jih velika večina pred naše kamere ni želela stopiti, tisti, ki so, so poudarjali: 

»Tu azilni dom ne bo stal, ker smo krajani Središča ob Dravi že vsi na nogah, razen preko naših trupel. Mi smo proti, mi tega ne bomo imeli tukaj,« doda domačinka Tatjana Šavaro

O namerah vlade izvedeli iz medijev

Da se je vlada odločila, da bo stari mejni prehod Središče ob Dravi spremenila v izpostavo azilnega doma, je večina domačinov izvedela iz medijev. Župana so malo pred tem poklicali in mu novico sporočili.  

»Začudeni in zaskrbljeni, kajti to je bila kot sam lahko rečem šok terapija. To pomeni, da smo se znali brez vednosti oziroma po sprejetju sklepa pa vlade so nas obvestili, da so se pač odločili, da bodo delali začasni v Središču ob Dravi in v Brežicah,« novico komentira župan občine Središče ob Dravi Toni Jelovica

Vprašanj je izjemno veliko, odgovorov pa bolj malo. Znano je, da naj bi šlo za začasno rešitev, ki pa naj ne bi trajala dlje, kot tri leta.

Toni Jelovica, župan občine Središče ob Dravi

Objekti niso primerni za bivanje

Popolnoma jasno ni niti to, kje točno bo locirana izpostava azilnega doma v občini Središče ob Dravi. Mejni prehod je bil namreč premaknjen iz mesta, kjer je zdaj počivališče na trenutno mesto nekaj metrov naprej.

Iz občine poudarjajo, da objekti, ki so trenutno postavljeni na mejnem prehodu, prav gotovo niso primerni za bivanje.

»Ne ti objekti, če predvidevam, da bo tukaj na stari lokaciji mejnega prehoda, ta prostor za mene sploh ni primeren. Je v bližini meje, takoj ko pridemo iz Hrvaške. 

To pomeni neprimerno, tudi ni možnost po prostorskem načrtu postavljati nekih bivalnih enot,« razloži Jelovica. 

Varnost na prvem mestu

Domačini razlagajo, da so že tako, konstantno izpostavljeni migrantom, ki prečkajo mejo, nikakor si ne želijo, da bi ti bili tukaj še nastanjeni.

»Mi imamo majhne otroke, varnost je na prvem mestu. Mi smo že koliko let izpostavljeni migrantom, tu grejo prek čez Hrvaško. Včeraj jih je bilo 18, vsaki dan toliko,« situacijo komentira Šavaro. 

Na sredino sejo vabljeni tudi predstavniki urada

Na občini so tako za v sredo, ko je razpisana 9. redna seja Občinskega sveta, dodali še eno točko. 

»V sredo imamo sejo občinskega sveta, za takrat smo povabili tudi predstavnike urada, da nam pač razložijo zakaj so se odločili oziroma kakšno namero imajo, da nas seznanijo. 

Potem pa bomo tudi videli glede na njihove odgovore kaj bo sledilo,« še doda Jelovica.

Ali se bodo predstavniki urada za oskrbo migrantov seje udeležili zaenkrat še ni znano.

 Odgovorov na naša novinarska vprašanja o novih izpostavah azilnega doma do zaključka priprave članka nismo prejeli. 

Komentarji (2)

Branko 59 (ni preverjeno)

Nič več azilnih domov v SLO -azilante pošlji domov

Sergej 22 (ni preverjeno)

Azilante v domove njihovih podpornikov na njihove stroške

Starejše novice