Foto: Mestna občina Ptuj
Nuša Smolič je akademska slikarka in umetnica, ki svoj poklic opravlja s srcem in dušo. Pred kratkim je razstavljava na Ptuju, v Galeriji Magistrat. Njena razstava je imela naslov Metamorfoze.

Nuša Smolič je akademska slikarka, ki se poleg slikarstva ukvarja tudi s performativno umetnostjo, mentoriranjem risanja in slikanja, manageriranja ostalih umetnikov, ukvarja se tudi z umetniškim coachingom in organizacijo umetniških dogodkov. 

Na vprašanje, kaj njena umetnost sporoča in iz kje črpa navdih, nam je zaupala, da hoče s svojim umetniškim delovanjem in njeno umetnostjo predvsem lepšati svet. 

Nuša pravi, da njena inspiracija izhaja iz notranjega sveta in sveta okoli nje. Zanima jo raziskovanje psihologije in filozofije, kar prepleta v svoje delo, na način sporočilnosti, da smo kot človeštvo lahko iz dneva v dan boljša različica sebe, in tako vsak posameznik zase v delovanju za kolektivno zavest. 

Foto: Mestna občina Ptuj

Zakaj Metamorfoze?

Razstava v Galeriji Magistrat je nosila ime Metamorfoze. Na njej je Nuša Smolič predstavila okoli 20 portretov, to je obrazov različnih likovnih tehnik, barv, formatov, izrazov in oblik. 

Ob gledanju obrazov, portretov, refleksij in metamorfoz, se je opazovalcu porajalo vprašanje, kaj je želela slikarka s tem sporočiti?  

Razstava je vabila obiskovalce na potovanje skozi čas in prostor, kjer se življenje prikazuje kot neprestano spreminjanje. Umetnica pa nam skozi pripoved portretov v različnih tehnikah podaja filozofsko sporočilo o naravi eksistence in nenehnih metamorfozah, ki jih doživljamo.

»Vsak portret postane okno v dušo posameznika, kjer se prepletajo barve, oblike in teksture, ki simbolizirajo preteklost, sedanjost in prihodnost. Vabijo nas k razmišljanju o naravi časa, eksistence in odnosu do transformacij,« pove Smolič.

Smolič doda še, da je skupno sporočilo razstave to, da je življenje neprekinjen proces sprememb, ki nas nenehno oblikujejo. 

Foto: Blaž Vrečko

Razstava je trajala skoraj en mesec

Razstava je trajala do 4. aprila. Njena posebnost pri postavitvah razstav pa so tudi njene otvoritve, ki so, kot pravi, resnično nekaj posebnega in dogodek doživetja že sam zase.

»Pri otvoritvah, če je le mogoče, združujem lokalne umetnike, ki se vklopijo v moj koncept. Tako sem na Ptuju k sodelovanju povabila odlično akademsko flavtistko Janjo Turk, ki je s svojim nastopom popeljala svežino mojih barv med gledalce in pričarala prav posebno mistično vzdušje. Prav tako je na otvoritvi s svojim prispevkom doprinesla umetnostna zgodovinarka Doroteja Kotnik, ki je skozi likovno-teoretsko vsebino predstavila moje delo. Na otvoritvi je tako nastala resnično lepa kreativna povezava in dokaz moči skupnega jezika.«

Razstava Metamorfoze je bila sedma v nizu

Nuša nam je zaupala tudi, da je bila razstava Metamorfoze sedma v nizu njene druge polovice projekta predstavitev razstav na različnih lokacijah, kjer je vsaka od njih različna.

Napovedala nam je, da se z novo razstavo z naslovom Kromatske dimenzije trenutno predstavlja v Delavskem domu Trbovlje in z nekaj segmenti svojih stvaritev tudi v tujini.

Umetnica ima letos le še dva meseca 'prosta', vse ostale pa zapolnjene s prihajajočimi razstavami po različnih lokacijah Slovenije.

Je večna raziskovalka, zagovornica in iskalka lepot življenja, večna povezovalka isto mislečih ljudi in meni, da je kreativa neomejena.

»Je neodvisna od pričakovanj uma, ki zapleta ločnice med 'kaj je dobro' in 'kaj ni. Vse okoli nas je umetnost in tudi sami smo to, umetniki pa smo tu zato, da delujemo kot steber izraznosti, preko nam različnih in ljubih načinov, in to prenašamo v vidni, fizični svet.« 

Foto: Janja Turk

Komentarji (1)

lintvor (ni preverjeno)

Packarije za vrtec.. Umetnost... alooo..

Starejše novice