Slika je simbolična (foto: Tim Vengust).
Prometne razmere na Ptuju so se lani izboljšale.

V Mestni občini Ptuj se lahko pohvalijo z ugodnimi prometno varnostnimi razmerami v lanskem letu, saj so med drugim uresničili vizijo nič mrtvih v cestnem prometu in zmanjšanje števila huje poškodovanih v primerjavi z letom 2010 za polovico. 

Sicer je bilo lani nekaj več nesreč, njihove posledice pa so bile podobne desetletnemu povprečju.

Kot ugotavlja varnostni sosvet ptujske občine, statistični podatki o skupnem številu prometnih nesreč kažejo, da je bilo stanje na območju občine lani boljše kot v letu 2022. Kljub nekaj več nesrečam, so bile namreč njihove posledice milejše.

Starejši od 64 let so bili lani udeleženi v 120 prometnih nesrečah

V letu 2023 tako na ptujskih cestah ni umrl nihče, leto prej pa so beležili eno smrtno žrtev. Prav tako je bilo manj ljudi poškodovanih. V primerjavi z letom prej so se v prometnih nesrečah huje poškodovali trije ljudje, trikrat manj kot leta 2022, 82 oziroma eden več kot leto prej, pa je bilo lažje poškodovanih.

Med udeleženci prometnih nesreč je bilo lani devet otrok do 14. leta, šest sopotnikov v avtomobilih in trije kolesarji, med temi so trije prometno nesrečo tudi povzročili. So pa bile po statističnih podatkih lani manj ugodne razmere za mladoletnike, saj se jih je v nesrečah poškodovalo deset, kar je dvakrat toliko kot leto prej.

Starejši od 64 let so bili v letu 2023 udeleženi v 120 prometnih nesrečah, med njimi je bila ena oseba huje poškodovana, leto prej tri, 16 (leto prej 14) pa jih je bilo lažje poškodovanih.

97 prometnih nesreč, v katerih so povzročitelji po njej odpeljali s kraja dogodka

V 32 prometnih nesrečah so bili krivi opiti vozniki, kar je eden več kot leta 2022, v njih pa se je na srečo huje poškodovala le ena oseba, devet pa lažje. Povprečna koncentracija alkohola v organizmu je znašala 1,36 grama na kilogram krvi.

V letu 2023 se je 280 prometnih nesreč zgodilo v naseljih (leto prej 320), v njih sta bili dve osebi huje poškodovani. Leta 2022 je bilo takih osem, 43 oziroma devet manj kot leto prej pa je bilo lažje podkovanih. Kot ugotavlja varnostni sosvet, posledice v omenjenih nesrečah kažejo, da so se prometno razmere v naseljih izboljšale.

Ptujski policisti so lani zabeležili tudi kar 97 prometnih nesreč, v katerih so povzročitelji po njej odpeljali s kraja dogodka, ne da bi nudili osebne podatke oškodovancem. 

V štirih takšnih nesrečah so bili štirje ljudje lažje poškodovani, od teh pa je policistom uspelo raziskati le tri. V 59 tovrstnih nesrečah so povzročitelje izsledili, medtem ko jih 34 ostaja neraziskanih.

Komentarji (1)

LAHEJ MAHOVNIK (ni preverjeno)

KDOR NE SPIZDI NI SLOVENC...

Starejše novice