Na svetnico svetniške skupine Levice Lino Habjanič so se obrnili občani, glede neprimernega osvetljevanja športnega igrišča ob Šolskem centru Ptuj.

Občani, ki živijo v bližini športnega igrišča Šolskega centra Ptuj so izrazili pobudo glede ukinitve ali spremembe načina nočne osvetlitve in se s vprašanjem obrnili na svetniško skupino Levica.

»Športno igrišče je neprimerno osvetljeno skozi celo noč, kar nato močno vpliva na svetlobno onesnaževanje njegove okolice, okolice hiš in bližnjih stanovanj«, so opozorili Ptujčani.

Osvetljava niža kakovost prebivalcev

Občani so tudi izrazili, da se z neprimerno osvetljavo igrišča lahko niža kakovost življenja okoliških prebivalcev.

»Igrišče namreč v nočnih urah ni v uporabi ter so svetila prižgana ne glede na uprabnost ali vremenske pogoje.«

Celonočno osvetljevanje je v nasprotju z zakonom

Okoliški prebivalci igrišča s pobudo opominjajo, da je celonočno osvetljevanje v nasprotju s tretjim odstavkom, 14. člena o Uvedbi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja.

Iz člena Uradnega lista Republike Slovenije je razbrano, da ta dovoljuje osvetljevanje športnih igrišč najkasneje do 22. ure.

Kakšno rešitev predlagajo Ptujčani?

Občani so svetniški skupini Levica predlagali, da se na mesto igrišča namestijo svetila, ki se uporabljajo za javno razsvetljavo ulic, saj je delež svetlobnega toka, ki seva navzgor enak ničlemu odstotku.

Odgovor svetnice svetniške skupine Line Habjanič

Po pobudi občanov je svetnica Lina Habjanič podala odgovor občinske uprave.

»Razsvetljavo smo namestili s ciljem zmanjšanja vandalizma. Ugotovili smo, da je to bila prava odločitev, saj vandalizma na tem območju več ni.«

Svetnica Lina Habjanič je tudi v odgovoru pripisala, da bodo pobudo do nadaljnega preučili.

Komentarji (2)

Waterloo (ni preverjeno)

Na Ptuju se vedno najde nekdo, ki ga moti še tak brezvezna stvar. Koga motijo ti reflektorji??? In podiranje starih dreves, ki bodo nekomu padle na glavo... Toliko drugih, bolj resnih stvari pa tišina!!!

Julian (ni preverjeno)

V komaj predstavljivi srednješolski študiji so bili ugotovljeni krajši, tanjši penisi in krajše AGD pri #PFOA-plumaged najstnikih iz Benečije. Vsa metodologija tukaj: https://is.gd/DSLhl7, če želi nekje naključno npr. na Ptuju preveriti svojo.

Starejše novice