Termin
Prizorišče

Kdaj?
18.–20. avgust 2019: Večeri pred Dnevi
21.–24. avgust 2019: Dnevi poezije in vina

Kje?
Ptuj in različni kraji po Sloveniji

Festivalski vrhunci:
Poezija v fokusu: NEMČIJA
Častna gosta: BEI DAO (Kitajska) in RADMILA LAZIĆ (Srbija)
Odprto pismo Evropi 2019: ILIJA TROJANOW

Pesnice in pesniki iz 15 držav sveta bodo na Ptuju in 18 drugih krajih po Sloveniji in zamejstvu s poezijo in glasbo nastopili na več kot 60 dogodkih. Edinstveni pesniški festival v tem delu Evrope je vsako leto programsko razkošnejši: letos se festival širi v skrivnostni samostan Žičko kartuzijo, prvič bo festivalska napoved, Večeri pred Dnevi, z večernim dogodkom in poezijo na ladjici po Ljubljanici potekala na Ljubljanski Špici, poleg večernih koncertov in intimnih branj na zasebnih vrtovih starega mestnega jedra Ptuja, ki vrata svojih visokih zidov odprejo samo za poezijo in ljubitelje poezije, pa bodo festival obogatili mladi. Prvič boste obiskovalci s poezijo začeli že zjutraj; poezija za zajtrk ob kavici in rogljičku s svetovnimi pesniškimi zvezdami, in končali pozno zvečer z glasbenimi koncerti na velikem odru starega mesta.

Vrhunska mednarodna poezija, ki magično zaživi šele v intimnih prostorih starih vrtov in trgov, kjer je prostor prepojen z verzi in zgodbami, vsako leto na festival privabi več kot 15000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Pesniška branja, pesniški dvoboji, brezplačne delavnice za najmlajše, dogodki za starejše in igriva karnevalska promenada, umetniške instalacije, glasba, fotografija in najbolj izbrana slovenska in tuja vina ter poezija na vsakem koraku spremenijo majhno srednjeveško mestece v prestolnico poezije, kjer se srečujejo ljudje najrazličnejših profilov in zanimanj ter najdejo nove navdihe, ideje in priložnosti za sodelovanja.

Od leta 2014 so Dnevi poezije in vina del evropske pesniške platforme Versopolis, ki na mednarodni ravni skrbi za promocijo poezije. V njenem okviru na festivalu gostujejo obetavni pesniki iz različnih evropskih držav, ki dobijo priložnost, da nastopijo ob boku uveljavljenim pesnikom z vsega sveta.

Vsi festivalski dogodki so brezplačni (razen dobrodelnega pesniškega dvoboja) in vsi dogodki potekajo v slovenskem in angleškem jeziku.

Štirje dnevi, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega, festival, ki ostane vsakomur v spominu.

Obiščite nas na Ptuju, prestolnici poezije!

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?