V turizmu je oblikovanje in pripovedovanje zgodb ali po angleško storytelling učinkovito orodje, ki pomaga pri razvoju in trženju turističnih destinacij, produktov, znamenitosti in ponudnikov.

Ptuj je maja 2017 sprejel strategijo razvoja in trženja turizma destinacije za naslednjih 5 let. V razvoju turistične destinacije je zelo pomemben kulinarični teber.

»Ptuj išče svojo kulinarično identiteto in začeli smo iskati tam, kjer se najbolj kuha in to je v ptujskih gostilnah. Pripravili smo izobraževalno delavnico v katero vključujemo ptujske gostince, ki bodo razvijali kulinarične zgodbe o Ptuju,« je povedala Katja Gönc, direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

Gostinci so njihove pobude zelo dobro sprejeli, tako skozi morda malo bolj alternativne dogodke, kot je Odprta kuhna, ki so jo to poletje pripeljali na Ptuj, do tega da želijo razvijati kulinarični mesec na Ptuju. Gönčeva poudarja, da je to šele začetna stopnja.

»Trenutno delamo s petimi gostinci, ki so prepoznani tako v kulinaričnem svetu in v mesecu restavracij, kot tudi med samimi obiskovalci, ki svoje mnenje podajajo na TripAdvisorju ter podobnih omrežjih in aplikacijah. Izziv so sprejeli Gostilna Ribič, Amadeus, Grabar, Gostilna pri Ovinku in Gostišče pri Tonetu, saj želijo graditi svoje zgodbe in skupaj z nami kreirati mestno zgodbo kulinarike,« je dejala sogovornica.

Oblikovanje in pripovedovanje zgodb

V delavnici 'Storytellinga' so predstavili veliko primerov dobrih praks, pojasnili kaj so uspešne kulinarične zgodbe in katere restavracije po Sloveniji in svetu jih imajo, kaj pomeni povezovanje digitalnega s samo izkušnjo in kako je zgodba, ki jo povedo na družabnih omrežjih in spletnih straneh o svoji kulinariki in restavraciji povezana z zgodbo, ki jo doživijo obiskovalci, ko jih dejansko obiščejo in pri njih pojejo obrok.

Delavnico, ki je bila v prostorih Ljudske univerze Ptuj, je vodila Janja Berložnik Šuler, direktorica podjetja Lanara consulting. Poudarila je pomen edinstvenih lokalnih zgodb in inovativnih doživetij: »Verjetno ni človeka, ki še ne bi slišal za Provanso, Eifflov stolp ali Hilton hotele. To so prepoznavne in močne turistične znamke, ki so izgradile točno določen pomen in podobo v glavah ljudi. Temelj edinstvenosti in neponovljivosti so edinstvene zgodbe in doživetja. Dobra zgodba črpa iz svojega okolja in svojih korenin. Išče najboljše ter na inovativen način ponudi nepozabno izkušnjo in doživetje«. Ob tem je opozorila tudi na močan pomen digitalnega marketinga: »Vaši kupci so prisotni na spletu, zato morate biti tudi vi. S predstavitvijo svoje turistične ponudbe na spletu morate učinkovito opozoriti nase, prepričati in navdušiti. Učinkovito komuniciranje na Facebooku, Instagramu, Pinterestu in drugih družabnih omrežjih je seveda nujno«.

Mateja Tomašič

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice