Pri daljših vožnjah, kot je vožnja na počitnice, je pot naporna tako za voznika kot sovoznike, sploh pa za otroke. Kako kljub utrujenosti poskrbeti za dobro voljo med potjo?

V Avto-moto zvezi Slovenije voznike opozarjajo, da je vožnja na počitnice za otroke večinoma dolgočasna in naporna. Zato so pripravili nekaj napotkov za daljša potovanja z otroki.

Je otrok še vedno pravilno pripet?

Seveda je najprej treba poskrbeti za varnost. V Avto-moto zvezi Slovenije priporočajo, da otroški varnostni sedež vsakič preverimo, ali je še vedno čvrsto in pravilno nameščen: »Med vožnjo lahko nemirni otroci odpnejo varnostne pasove. Če se bo otrok zavedal, da to ni prav, bo na to tudi sam opozoril. Vozniki naj med vožnjo večkrat preverijo, ali je otrok še vedno pravilno pripet.«

Če je otroški varnostni sedež nameščen na prednjem sedežu, se je treba prepričati, da je izklopljen varnostni meh. Če ta ni izklopljen, lahko ob sprožitvi povroči smrtne poškodbe otroka.

V otroka ne sme pihati hladen zrak

Otroku je treba prilagoditi tudi zračenje, opominjajo v Avto-moto zvezi Slovenije: »Otroku naj ne bo prevroče, pod drugi strani pa vanj ne sme stalno pihati hladen zrak, kaj šele, da bi bil ves čas na prepihu.«

Poskrbeti je treba tudi za zaščito pred soncem, kar je pogosto mogoče rešiti že s senčnikom.

Starši naj 'zabavni program' pripravijo že vnaprej

V Avto-moto zvezi Slovenije so poudarili, da je za nemirnost otrok med daljšimi vožnjami krivo pomanjkanje zabave: »Temu botruje že moderna zasnova avtomobilov, ki so večinoma oblikovani tako, da se bočna linija dviguje. Ta dvigajoča bočna linija poleg lepšega videza skrbi tudi za večjo varnost potnikov na zadnjih sedežih. Hkrati pa žal pomeni, da otrok z zadnjega sedeža ne vidi prav veliko

Otrok je tako obkrožen s plastiko in oblazinjenjem dolgočasnih barv, poleg tega pa je njegovo gibanje omejeno. Je torej kaj nenavadnega, da mu hitro postane dolgčas?

V Avto-moto zvezi Slovenije staršem svetujejo, da že vnaprej razmislijo, kako bodo otroka med vožnjo zabavali in mu pripravijo 'zabavni program'.

Na poti naj otrok ne uporablja koničastih predmetov

Nekaterim otrokom bodo za kratkočasenje zadostovali že otroška glasba, igrice s sodelovanjem staršev, opazovanje okolja, štetje mostov in podobno. Drugi bodo zadovoljni z najljubšimi igračami.

Pri tem morajo biti starši pozorni na velikost in obliko igrač. Igrače naj bodo ustrezne velikosti in po možnosti brez ostrih robov. Izogibati se je treba predvsem koničastim predmetom, na primer barvicam.

»Pogosto uporabljena rešitev so tudi igrice na mobilnikih ali tablicah, kar pa se lahko hitro maščuje v obliki otrokove slabosti ali pa kasneje, ko bo namesto igranja na prostem želel ostati v zaprtem prostoru s svojim novim 'elektronskim prijateljem',« so dejali na Avto-moto zvezi Slovenije.

Postanek ne bo škodil ne otrokom ne voznikom

Tudi na poti je treba upoštevati otrokov bioritem ter skrbeti za redno prehrano, pijačo in spanec. Če otrok med vožnjo zaspi, je treba poskrbeti za njegovo udobje in držo. Če se pri tem poti, mu naj starši obrišejo pot. Če pa ga zebe, naj ga pokrijejo.

V Avto-moto zvezi so poudarili, da so posebej pomembni postanki na poti: »Tudi, če sami odmora ne potrebujete, ga lahko privoščite otroku. Naj se razgiba in sprosti, kar ne bo škodilo niti vozniku in drugim sopotnikom.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice