Svet avtomobilske tehnologije se hitro razvija, Android avtoradii pa so na čelu inovacij.

Android avtoradii ponujajo široko paleto funkcij, ki voznikom omogočajo boljšo povezljivost, zabavo in varnost na poti. 

Ne gre več le za predvajanje glasbe ali navigacijo do cilja - Android avtoradii so pametni sistemi, ki se integrirajo z vašim pametnim telefonom in vam omogočajo, da ostanete povezani, informirani in zabavani, ne da bi pri tem ogrozili varnost.

Kljub temu da so avtomobilski proizvajalci že nekaj časa ponujali avtoradie z vgrajenimi navigacijskimi sistemi, predvajalniki glasbe in drugimi funkcijami, je prihod Android avtoradiev prinesel povsem novo raven povezljivosti in prilagodljivosti.

Z združevanjem moči Android operacijskega sistema s tehnološko dovršenimi avtomobilskimi vmesniki je nastal nov ekosistem, ki voznikom omogoča dostop do številnih aplikacij, storitev in funkcij, ki so prilagojene varni in intuitivni uporabi med vožnjo.

Predstavljamo najnovejše tehnološke inovacije, ki so in še bodo spremenile način uporabe avtoradiev.

1. Android Auto - povezljivost s pametnimi napravami

V sodobnem svetu so pametni telefoni postali nepogrešljiv del našega življenja, z njimi komuniciramo, se zabavamo in urejamo svoje obveznosti.

Android Auto je operacijski sistem oziroma platforma, ki jo je razvil Google in omogoča varno ter enostavno uporabo pametnega telefona med vožnjo. S pomočjo preprostega vmesnika in glasovnih ukazov lahko dostopate do svojih najljubših aplikacij, glasbe, navigacije in še veliko več.

Glavne prednosti uporabe Android Auto:

 • Varnost - Android Auto je zasnovan tako, da minimalno vpliva na vašo pozornost med vožnjo. Veliki gumbi in glasovni ukazi vam omogočajo enostavno upravljanje z napravo, ne da bi pri tem morali odmakniti pogled s ceste.
 • Povezljivost - Android Auto se brezžično poveže s pametnim telefonom, kar vam omogoča dostop do vseh vaših podatkov in aplikacij.
 • Zabava - predvajajte glasbo in svoje najljubše podcaste. Android Auto ponuja tudi integracijo z nekaterimi priljubljenimi glasbenimi servisi, kot so Spotify, YouTube Music in Google Play Music.
 • Navigacija - poiščite pot do cilja z natančno navigacijo v realnem času. Android Auto se integrira z Google Maps, kar vam omogoča dostop do podrobnih zemljevidov, prometnih posodobitev in glasovnih navodil.
 • Komunikacija - sprejemajte klice in pošiljajte sporočila s pomočjo glasovnih ukazov.

Kako uporabljati Android Auto?

1. Prepričajte se, da imate na svojem pametnem telefonu nameščeno najnovejšo različico aplikacije Android Auto.
2. Povežite pametni telefon z avtomobilom Bluetooth-a.
3. Na zaslonu avtomobila se bo odprl vmesnik Android Auto.
4. Ko ste povezani lahko uporabljate glasovne ukaze ali oziroma preko dotika zaslona.

2. Brezžična povezljivost -  pozabite na kable

Android avtoradii so zasnovani za udobje in enostavno uporabo, zato so opremljeni z brezžičnimi povezavami, ki vam omogočajo, da se poslovite od motečih kablov in uživate v svobodi med vožnjo.

Dve glavni brezžični tehnologiji, ki ju uporabljajo Android avtoradii, sta:

 • Bluetooth - predstavlja standardno tehnologijo za brezžično povezavo naprav s čimer vam omogoča prostoročno telefoniranje, predvajanje glasbe ter dostop do aplikacij.
 • Wi-Fi - omogoča še hitrejšo in bolj stabilno brezžično povezavo med avtoradijem in pametnim telefonom. Poleg funkcij, ki so na voljo preko Bluetooth, Wi-Fi omogoča tudi prenos datotek, posodobitve programske opreme ter zrcaljenje zaslona.

Nasveti za uporabo brezžične povezljivosti:

1. Prepričajte se, da sta vaš pametni telefon in avtoradio združljiva z brezžično povezljivostjo.
2. Vklopite Bluetooth ali Wi-Fi na vašem pametnem telefonu in avtoradiu.
3. Seznanite pametni telefon z avtoradiem.
4. Uporabljajte aplikacije, ki so združljive z Android Auto.

3. Natančna navigacija - do cilja še hitreje

Navigacija je še ena izmed ključnih funkcij Android avtoradiev. Omogoča vam enostavno in brezskrbno vožnjo do cilja, ne glede na to, ali se vozite po znanem ali neznanem območju.

Android avtoradii ponujajo natančno navigacijo z bogatim naborom funkcij, ki vam bodo olajšale potovanje. V realnem času dostopate do posodobljenih zemljevidov celotnega sveta, ki vključujejo ceste, poti, znamenitosti in druge pomembne točke.

Navigacija omogoča tudi prikaz prometnih posodobitev v živo - to pomeni, da ste neprestano obveščeni o trenutnih prometnih razmerah, zastojih, delih na cestah in drugih motnjah na poti. Na podlagi teh informacij lahko izberete alternativne poti in se izognete nepotrebnemu zamujanju.

Prav tako prejemajte jasna in natančna glasovna navodila za pot, ki vam omogočajo, da se osredotočite na vožnjo in ne na branje zemljevida. Glasovna navodila so na voljo v več jezikih, vključno s slovenščino.

Zmogljiv iskalnik pa vam omogoča tudi hitro in enostavno iskanje ciljev, interesnih točk in drugih informacij. Iskanje lahko izvajate po naslovu, imenu, kategoriji ali celo po koordinatah GPS.

4. Varnostne funkcije - za varno vožnjo

Android avtoradii niso le napredni sistemi za zabavo in navigacijo, ampak ponujajo tudi številne varnostne funkcije, ki so zasnovane za varnejšo vožnjo.

Te funkcije vam lahko pomagajo, da se osredotočite na cesto, se izognete nesrečam in vozite bolj odgovorno.

Nekatere varnostne funkcije, ki so na voljo na Android avtoradijih, so:

Opozorilo za nenamerno menjavo voznega pasu 

Ta funkcija vas opozori, če nenamerno zapustite svoj vozni pas brez uporabe smernika. To je lahko zelo koristno, če ste utrujeni ali nepazljivi, in vam lahko pomaga preprečiti trke z drugimi vozili.

Zaznavanje utrujenosti voznika

Funkcija spremlja vaše vozne navade in vas opozori, če kažete znake utrujenosti. Utrujenost je eden od glavnih vzrokov za prometne nesreče, zato je ta funkcija lahko zelo pomembna za varno vožnjo.

Prepoznavanje prometnih znakov 

Prepozna prometne znake, kot so omejitve hitrosti in znaki za prepoved ustavljanja, in vam jih prikaže na zaslonu avtoradia. To vam lahko pomaga, da se držite prometnih predpisov in vozite varneje.

Kaj si lahko obetamo v prihodnosti?

V prihodnosti lahko pričakujemo številne inovacije v svetu Android avtoradiev, ki bodo še bolj izboljšale našo izkušnjo med vožnjo. 

Med pričakovanimi inovacijami so:

 • nadgradnja umetne inteligence,
 • razširjena povezljivost,
 • razvoj avtonomne vožnje,
 • personalizacija in prilagodljivost.

Najnovejše tehnološke inovacije v svetu Android avtoradiev so nedvomno prinesle številne koristi in izboljšave za voznike. 

Če svojega Android avtoradia še nimate, preverite ponudbo na tomba.si in tudi vi vstopite v novo dobo uporabe avtoradiev.

Starejše novice