Krogci, kvadratki in rombi ... kaj pomenijo oznake, ki že kmalu prihajajo tudi na naše črpalke?

Evropska direktiva o minimalnih zahtevah za alternativna goriva, ki bo v veljavo prišla oktobra letos, nam med drugim prinaša poenotenje točilnih mest pri označevanju različnih tipov goriv.

Doslej so se namreč članice EU na tem področju precej razlikovale. Točilna mesta so sicer opremljena z vrsto imen, kot so V-power, Excellium, Q max, Maxx, vendar pa je za jasne označbe, ali gre za bencin ali dizelsko gorivo, slabo poskrbljeno. Trgovci ponekod uporabljajo različne barve ročk, vendar pa ne gre za pravilo, veljavno v vseh državah.

Nove grafične oznake

Nova direktiva naj bi torej z poenostavila izbiro pravilnega goriva glede na zahteve vozila. Z dodatnimi oznakami naj bi se tako izognili napačnim točenjem, ki so lahko v nekaterih primerih škodljive za motor.

Bencini bodo čez nekaj mesecev označeni s krogom, dizelsko gorivo s kvadratom in plinasta goriva z rombom. 

fiftyfifty.eu

Identične grafične oznake morajo pod pokrov polnilne odprtine namestiti tudi proizvajalci vozil.

Dodatni prikazi za promocijo alternativnih goriv

To pa niti ne bo edina novost. Kot poroča Žurnal, bodo namreč posamezne črpalke, določene s strani države, uporabnikom morale zagotavljati še dodatne informacije.

Prikazovati bodo morale podatke o stroških za gorivo glede na to, ali bi pri avtu uporabljali bencin, dizelsko gorivo, utekočinjen naftni plin, stisnjen zemeljski plin, električno energijo ali vodik, in sicer za avto, ki je v državi najbolj pogost.

V večini držav bo tako po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo za prikaz služil Volkswagen Golf, ki z izjemo vodikovih gorivnih celic ponuja vse omenjene motorje.

S takšnim prikazom naj bi predvsem predstavili prednosti vozil na alternativna goriva. Strošek za gorivo na 100 kilometrov je namreč najnižji za električno energijo, najvišji pa za bencin.

Nove oznake pri nas zaenkrat sicer še niso v rabi, naj bi pa po pisanju Žurnala Petrol uvedbo novosti napovedal s poletjem. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice