Avtomobilski saloni so se zaradi vladnih ukrepov lahko odprli šele 20. v mesecu, zato je bila slabša prodaja pričakovana, toda avtomobilska industrija po svetu je v hudi krizi.

V Sloveniji je bilo v aprilu prvič registriranih 2140 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 71 odstotkov manj kot aprila lani. V prvih štirih mesecih letošnjega leta pa je bilo število prvih registracij v primerjavi z enakim obdobjem lani manjše za 39 odstotkov.

Aprila, ko so se avtomobilski saloni zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb odprli šele 20. v mesecu, je bilo prvič registriranih 1846 osebnih vozil oziroma 71 odstotkov manj kot aprila lani.

Največ avtomobilov je prodal Renault (597), sledila sta Volkswagen (269) in Škoda (159). Najbolj priljubljen je bil Renaultov clio (325), so sporočili iz Trgovinske zbornice Slovenije. Medtem je bilo lahkih gospodarskih vozil prvič registriranih 294 oz. 65 odstotkov manj kot aprila lani. Med znamkami je bil na vrhu Ford (117), sledila sta Renault (47) in Volkswagen (43). Največ so prodali Fordovih modelov transit custom (78) in Renaultovih modelov master (35).

Okoli 40 odstotkov manj registriranih vozil

V prvih štirih mesecih je bilo prvič registriranih 16.354 osebnih vozil, kar je 39 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Število prvih registracij lahkih gospodarskih vozil je doseglo 2470, kar je 41 odstotkov manj kot v prvih štirih mesecih lanskega leta, piše STA.

Industrija v krizi, ponovno v subvencije za nakup?

Pandemija koronavirusa je avtomobilsko industrijo in prodajo avtomobilov pahnila v veliko krizo. Na Otoku so tako aprila zabeležili zgodovinski padec prodaje, prvič registriranih avtomobilov je bilo le 4321, kar je najmanj po drugi svetovni vojni. Glede na leto prej pa je bila prodaja nižja celo za 97 odstotkov. Tradicionalno močna nemška avtomobilska industrija pa je aprila na letni ravni upadla za 61 odstotkov, prvič registriranih avtomobilov je bilo 120.840, kar je najmanj po združitvi Nemčije. Predstavniki avtomobilskih podjetij so prižgali rdeči alarm, zato so v sodelovanju z nemško vlado že oblikovali posebno delovno skupino, ki bo preučila možne rešitve nemške avtomobilske industrije. 

K pomoči avtomobilskim proizvajalcem je med drugim javno pozval glavni operativni direktor Volkswagna Ralf Brandstätter, ki je vladi predlagal, naj obudi sistem izpred dobrih desetih let, ko je vsak kupec novega avtomobila prejel 2500 evrov subvencije, pišejo na STA.

Nemčija je subvencije za nakup novih avtomobilov začela ponujati pred dobrimi desetimi leti zaradi svetovne finančne krize, ki je močno prizadela tudi avtomobilsko industrijo. Leta 2009 se je prodaja novih avtomobilov v primerjavi z letom 2008 povečala za 23 odstotkov oziroma za več kot 700.000 avtomobilov. Po okrevanju trga so subvencije ukinili.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice