V okviru investicijskega obnavljanja vozišč ter rekonstrukcije odsekov zaradi odstranitve cestninskih postaj Dars letos načrtuje ureditev 61 kilometrov vozišč avtocest in hitrih cest.

Padlo naj bi še preostalih 21 cestninskih postaj. Skupna vrednost gradbenih del ocenjujejo na nekaj manj kot 31 milijonov evrov. Začetek odstranjevanja cestninskih postaj je bil pogojen z uspehom lanske uvedbe novega elektronskega cestninskega sistema za tovorna vozila.

Obsežna dela na avtocesti

Ena od prvih cestninskih postaj, predvidenih za rušenje v prihodnjih mesecih, se nahaja na Vranskem, kjer bo sočasno potekala še trimesečna obnova dela odseka med Vranskim in Šentrupertom.

Po pojasnilih upravljavca državnih cest bodo obnovili štiri kilometre avtoceste, delovišči cestninske postaje in obnove trase avtoceste pa bosta tako povezani. Pogodbo za izvedbo obnove vozišča v višini nekaj manj kot 9,3 milijona evrov so novembra lani podpisali s Pomgradom. Prva pripravljalna dela naj bi stekla v kratkem.

V drugem sklopu del na štajerski avtocesti se nato obeta še zrušitev postaj Tepanje in Slovenske Konjice ter postaj Drnovo in Krško na dolenjski avtocesti, kjer bodo prav tako opravili celovito rekonstrukcijo vozišč. Kot poroča STA, je Dars za omenjen sklop rušitev nedavno sklenil 8,7 milijona evrov vredno pogodbo s konzorcijem Cestnega podjetja Ptuj in sarajevskega Euroasfalta.

Sočasno z rušitvijo tudi obnove vozišč

Kmalu lahko pričakujemo še pripravljalna dela za odstranitev in preureditev območja čelne cestninske postaje Videž s tamkajšnjo stransko cestninsko postajo Kozina. 

Izvajalec del za odstranitev in preureditev območja preostalih primorskih cestninskih postaj Videž, Bazara, Senožeče, Divača, Kozina ter sanacijo voziščne konstrukcije priključkov Senožeče, Divača in Kozina je medtem konzorcij podjetij CPK, Kolektor CPG in GVO. Pogodbena vrednost znaša slabih 6,2 milijona evrov.

Na obeh polovicah hitre ceste na odseku med Vogrskim in Šempetrom pri Gorici bo jeseni potekala obnova nekaj manj kot štirih kilometrov cestišča in odstranitev čelne cestninske postaje Bazara. Poslovili pa se bodo tudi od cestninskih postaj Pesnica, Dragotinci, Prepolje, Kompolje, Dob, Blagovica sever, Blagovica jug, Lukovica sever, Lukovica jug, Krtina sever ter Krtina jug.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice