Čez dve leti bo v dunajski soseski Seestadt Aspern začel voziti prvi električni avtobus brez voznika. Testno obdobje se bo začelo z dvema mini avtobusoma za enajst potnikov v začetku prihodnjega leta, na redni liniji pa bodo vozili od leta 2019.

Dunajski javni promet bo tako poleg železnice, tramvaja in avtobusov bogatejši za električne avtobuse brez voznika.

Redna linija z avtobusi brez voznika

Vozili bodo po dva kilometra dolgi progi v novi stanovanjski soseski Seestadt Aspern, kjer bodo stanovalce prevažali do postaje podzemne železnice. Avtobuse, imenovane »Navya Arma«, je francoski proizvajalec že začel testirati. V začetku leta 2018 jih bodo pripeljali na Dunaj, kjer jih bodo testirali in nadgrajevali še v realnem okolju. Leta 2019 nameravajo uvesti redno linijo z avtobusi brez voznika, ki bodo delovali v realnih okvirih: z avtobusnimi postajami, voznim redom in pravimi potniki.

Podzemna železnica brez voznika

»Razvijamo rešitve za varno interakcijo med potniki in avtobusi. Avtobus želimo naučiti, kako na cesti zanesljivo prepozna osebe in predmete,« je povedal Wolfgang Ponweiser z Avstrijskega inštituta za tehnologijo. 

Projekt bo financiralo avstrijsko Ministrstvo za promet, izvajalo pa ga bo dunajsko javno podjetje Wiener Linien. Sicer pa poleg samovozečih avtobusov na Dunaju načrtujejo tudi prvo podzemno železnico brez voznika na liniji U5, ki naj bi začela obratovati leta 2023.

Glede na to, da v Sloveniji že imamo vzpostavljeno souporabo električnih vozil, se tudi nam v prihodnosti obetajo samovozeči električni avtobusi?
 

FOTO: Garethhuwdavies.com

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice