Registracija vozila v tujini v izogib davkom: luksuzni avtomobili s slovaškimi oznakami pogost prizor tudi na štajerskih cestah.

Se ne morete načuditi avtomobilom prestižnih znamk s slovaškimi registrskimi tablicami, ki na cesti švigajo mimo vas? Kdaj je Štajerska postala tako atraktivna za Slovake, predvsem pa – od kod jim denar za tak prestiž? No, naj vam izdamo, da v mnogih primerih za volanom pravzaprav sedijo slovenski podjetniki, ki so si z nakupom oziroma najemom in registracijo luksuznega avtomobila v pravi državi zagotovili lep 'popust'. 

V posameznih primerih je govora o prihranku tudi do sto tisočakov ali kar tretjini cene vozila.

Močno obdavčeni avtomobili višjega ranga

Slovenija namreč močno izstopa po obdavčitvi predvsem dražjih in močnejših vozil. Kot pišejo Finance, je DDV 22-odstoten, prav tako pa moramo upoštevati še davek na motorna vozila (DMV), ki lahko znaša do 31 odstotkov za najbolj potratna dizelska oziroma 28 odstotkov za bencinska vozila. 

Čeprav davek obračuna plača uvoznik, je še vedno vračunan v končni ceni. Ob tem smo pred leti obdavčili še vozila z največjo prostornino, kar nalaga dodatno breme v višini od osem do 16 odstotkov.

Do avtomobila tudi prek posrednika

Nekateri obvod plačila davka zato poiščejo v drugih državah, predvsem pri najemu ali nakupu močnih avtomobilov, kjer gre za toliko večjo razliko v ceni. V poštev pri tem pridejo države, ki dopuščajo odbitek DDV od nakupa osebnih vozil, izstopata torej predvsem Češka in Nemčija.

Posameznik lahko odpre družbo v kateri od omenjenih tujih držav, kot družba kupi avto in ga tam tudi registrira. Pri tem pravna oseba plača vstopni DDV, nato pa se lahko uveljavi pravica do odbitka – v Nemčiji na primer ob oddaji vozila v najem, obdavčenega z DDV, na Slovaškem pa celo brez izpolnjevanja drugih pogojev. Vse pogostejša je tudi praksa najema avtomobila prek slovenskega posrednika tujega podjetja.

Slovaške tablice tudi na Štajerskem niso redek prizor. V uredništvu smo na mariborskih ulicah opazili že več zavidanja vrednih jeklenih konjičkov s slovaškimi registrskimi tablicami.

Furs pozornejši na morebitne zlorabe

Prestiž pa je pritegnil tudi poglede inšpektorjev. Furs je namreč po pisanju Financ pristopil k aktivnemu preverjanju voznikov avtomobilov, registriranih na Slovaškem ali v Nemčiji. 

Že lani so potrdili, da v postopkih odmere DMV ugotavljajo vedno več nepravilnosti in utaj DDV pri pridobitvah rabljenih vozil iz drugih držav članic Evropske unije. Inšpektorji in nadzorniki zdaj skušajo odkriti, ali so avtomobili voznikov v Sloveniji v tujini pravzaprav registrirani le zaradi izogiba davkom.

Davčna optimizacija je sicer dovoljena, vendar pa je problematično, če Furs odkrije zlorabo sistema. 

Slovenec mora pri nas plačati celoten DDV in DMV, četudi vozilo kupi prek podjetja, ki je davčni zavezanec, saj si pri nas podjetje za nakup osebnega vozila ne more odbijati vstopnega DDV (razen če se ukvarja s prevozniško dejavnostjo).

Če Furs ugotovi zlorabo, bo v nadzoru izdal odločbo o plačilu DMV in DDV na novo vrednost. Finance opozarjajo, da vsaka tovrstna transakcija še ne pomeni davčne zlorabe, ste pa v primeru tujih registrskih tablic podvrženi podrobnejšemu davčnemu nadzoru.

Koliko dejanskih nepravilnosti so pri registracijah v tujini doslej že odkrili sicer ni znano, prav tako na Fursu niso razkrili, kako lovijo potencialne davčne utajevalce. Terja pa to verjetno več terenskega dela, opazovanja in sklepanja.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Mafijski posli (nepreverjen)

slovaska mafija osvaja trzisce ... zacela se je borba klanov slovaske in balkanske mafije

Slovaski ... (nepreverjen)

zlocinci, prevaranti, goljufi, nepridipravi, zlotvorni narkomani ... . POLICIJA NA DELO!

Starejše novice