Ker vožnja v zelo gosti megli za varnost prometa predstavlja veliko tveganje, je Dars v zadnjem času izvedel več ukrepov, s katerimi želi povečati varnost vožnje ob zmanjšani vidljivosti. Tako so na problematičnih odsekih namestili novo signalizacijo.

Nova prometna signalizacija je nameščena na odsekih Goli vrh, Ravbarkomanda, Celje - center, Tepanje, Dramlje, pred predorom Markovec in na lokacijah nekdanjih cestninskih postaj Log in Torovo. Na odsekih pri Domžalah, Grosuplju in na Golem vrhu pa so uvedli testni sistem označevanja na vozišču, s polkrogi na vozišču ob desni črti ter prometno signalizacijo. Med drugim so nadgradili tudi svojo mobilno aplikacijo z optimiziranim opozarjanjem na meglo preko prometno-informacijskega centra.

LED smerniki za vožnjo v megli

Vsem tem ukrepom se je v mesecu decembru pridružil testni sistem vidnega vodenja prometa v primeru megle na Golem vrhu. Sistem vključuje cestne vremenske postaje, ki v primeru zaznave zmanjšane vidljivosti (glede na stopnjo megle) samodejno vklopijo osvetlitev LED na obeh straneh smernega vozišča, so sporočili z Darsa.

Ob gostejši megli utripanje

Rdeče luči LED vozniku nakazujejo rob vozišča ter ga vodijo v primeru megle. Ob manjši megli se luči zgolj vklopijo, ob gostejši, ko je vidljivost nevarno zmanjšana, pa utripajo in s tem dodatno opozarjajo voznika na večjo previdnost in zbranost, so v sporočilu za javnost pojasnili pri Darsu. LED smernike bo Dars uporabljal tudi za opozarjanje na močno burjo, značilno za ta odsek, ki je prav tako nevaren pojav v prometu in jo je težko zaznati.

Uporabniki avtocest so po prvih dneh delovanja sistema več kot zadovoljni, poudarjajo. Sistem bo za zdaj še v testni uporabi, sproti pa ga bodo optimizirali in prilagajali stanju na terenu s ciljem, da v primeru pozitivnega rezultata takšno investicijo izvedejo tudi na ostalih vremensko neugodnih odsekih avtocest in hitrih cest.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice