Ali se tudi vi med vožnjo na sovoznikovem sedežu radi udobno zleknete in noge dvignete na armaturno ploščo? Po ogledu tega videoposnetka slednjega najbrž ne boste več počeli.

Daljše vožnje z avtomobilom niso naporne le za voznike, temveč tudi za sopotnike. V iskanju udobnega položaja številni sovozniki radi noge uprejo ali položijo na armaturno ploščo.

Pri tem pa pozabljajo, da ima lahko že manjša prometna nesreča ali le močno zaviranje zanje v tem položaju usodne posledice.

Na spodnjih videoposnetkih si lahko ogledate simulacije trčenja in sprožitve zračnih blazin, v katerih ima lutka noge položene na armaturno ploščo.

Do poškodb lahko pride tako z airbagi kot brez njih

Na Generalni policijski upravi so poudarili, da je vožnja z nogami, dvignjenimi na armaturno ploščo, izredno nevarna: »Že pri močnejšem zaviranju lahko pride do hujših poškodb nog, hrbtenice in kolkov. Če pa pride do prometne nesreče, pa so temu primerno hujše tudi poškodbe.«

Dodali so, da je takšno ravnanje tvegano ne glede na to, ali so zračne blazine oziroma tako imenovani airbagi vklopljeni ali ne: »Težko opredelimo, do kakšnih poškodb lahko pride pri sprožitvi varnostnih vreč ali ko se te ne sprožijo. V vsakem primeru lahko pride do že omenjenih hujših poškodb nog, kolka, medenice.«

Na Policiji so opozorili, da so potniki z nogami na armaturni plošči tudi bolj izpostavljeni poškodbam, ki jih lahko povzroči zlomljeno vetrobransko steklo.

Sedenje z nogami na armaturni plošči ni prepovedano

Na policiji so razkrili, da slovenska zakonodaja sedenja z nogami na armaturni plošči ne prepoveduje: »Tako za to tudi ni predvidene sankcije

Podatkov o tem, v koliko prometnih nesrečah so bile udeležene osebe z nogami na armaturni plošči, možje v modrem nimajo: »Podatkov o tem ne vodimo posebej. Ne poznamo primera, ko bi se zgodila prometna nesreča, v kateri bi imel sopotnik noge na armaturni plošči. Teh primerov je malo

Po spletnih družbenih omrežjih krožijo številne fotografije posledic prometnih nesreč, pri katerih je sovoznik sedel z nogami na armaturni plošči.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice