Lokalna akcijska skupina - Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah je nosilec številnih projektov. Z njimi so se seznanili predstavniki občinskih uprav iz šestih dolenjskih občin in predstavniki Lokalnih akcijskih skupin tamkajšnjega območja.

Grajska klet ptujskega gradu skriva vinske zaklade OsrednjihSlovenskih goric in Haloz.

»V vitrinah je na ogled vinogradniška muzejska zbirka, poglede pa zagotovo pritegne eden največjih in najstarejših lesenih vinskih sodov v Sloveniji, ki je s 40.410 litri prostornine pravi sod velikan. V njem ni vina, temveč je urejena miza s klopmi, da lahko obiskovalci v njem posedijo in v pristnem ambientu pokušajo vina, ki so v grajski kleti,« pojasnjuje Slavica Strelec, predstavnica LAS Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah in KGZ Ptuj.

Ob pokušini vin in pogostitvi z dobrotami kmetije Cimerman iz Stojnc, so si ogledali promocijski film območja VTC 13.

Zanimivi so trije LAS-ovi projekti, katerih nosilec je bilo Društvo vinsko turistične ceste Srednje Slovenske gorice (VTC 13). »V čudovitem ambientu grajske kleti smo zbranim iz dolenjskih občin predstavili uspešne projekte, ki smo jih izvedli v LAS-u Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah. Med njimi Spoznavajmo lepote in vina VTC 13 ter širitev VTC 13 na območje LAS Ovtar. Vprojekt smo vključili še dve občini Benedikt in Sveta Ana ter del občine Lenart,« našteva sogovornica.

Spoznavanje vin in življenja v srednjem veku

Že ob prihodu na ptujski grad so gostje doživeli 'kraljevi' sprejem. Nagovoril jih je knez Bojan iz Društva Cesarsko kraljevi Ptuj, dobrodošlico pa jim je izrekel tudi mestni glasnik Rado in jih povabil v grajsko klet.

»Pri tem projektu sodelujejo Mestna občina Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in društvo Cesarsko kraljevi Ptuj. Vanj smo vključili kulinarične delavnice za jedi iz srednjega veka,

Izvedli grajsko vinsko ocenjevanje in vinski praznik in razvili blagovno znamko Knežje vino, ki ga knez vsako let izbere na grajskem ocenjevanju vin,« pove Slavica Strelec.

V sodelovanju z Društvom Cesarsko kraljevi Ptuj so na Grajskem vinskem ocenjevanju že šesto leto zapored izbrali knežje vino. Ta naslov nosi vino, ki ga izbere knez Bojan med tremi najbolje ocenjenimi vzorci. Letos mu je bil najbolj všeč Renski rizling 2016, Vinogradništva Lovrenčič, ki so ga obiskovalci tudi degustirali.

Lokalna akcijska skupina - Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah

Območje LAS Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah je naravno, družbeno – geografska in funkcijsko povezana enota, del Spodnjega Podravja, ki obsega tri pokrajinske dele, osrednji del Slovenskih goric ter Dravsko in Ptujsko polje. Upravno je razdeljena na sedem podeželskih občin, Destrnik, Dornava, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Markovci, Trnovska vas in podeželska naselja MO Ptuj. Podeželska naselja občin Dornava, Hajdina, Kidričevo in Markovci ležijo na Dravski ravnini, podeželska naselja MO Ptuj, razen Spuhlje, ter podeželska naselja občin Destrnik, Juršinci in Trnovska vas pa ležijo v Slovenskih goricah. Območje obsega 311,8 km2. Po podatkih SURS je leta 2014 na območju LAS živel 28.801 prebivalec.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice