Ob mesecu požarne varnosti danes gasilci predstavljajo svoje delo, gasilska vozila in opremo. Na Mestnem trgu pred Mestno hišo na Ptuju vse do 15. ure pripravljajo pester program z dinamičnimi prikazi gasilskih vaj.

Tema projekta oktober - mesec požarne varnosti v letu 2017 so površine za gasilce. Projekt izvaja Uprava RS za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije in Slovenskim združenjem za požarno varstvo.

Program:

10.00 - 15.00

- Predstavitev vozil in gasilske tehnike

- Vaja z brentačami

- Prikaz gašenja z ročnimi gasilnimi aparati

- Pravilno in nepravilno gašenje gorečega olja

12.00

- Dinamični prikaz dela pri prometni nesreči

13.00

- Dinamični prikaz gašenja gorečega vozila

Oktober – mesec požarne varnosti

Velikokrat se zgodi, da ob požaru, nesreči ali ko nekdo potrebuje medicinsko pomoč, interventna vozila ne morejo pripeljati do vhoda v stavbo ali njegovo bližino. Na intervencijskih poteh in površinah, ki so namenjene gasilcem, so parkirana ali ustavljena vozila, na njih so postavljene ovire (zapornice, zaporni količki, zabojniki za smeti, cvetlična korita in podobno), dovozne poti so preozke, imajo neprimerne zavoje, delovne površine so neustrezne in podobno. Hitro posredovanje reševalcev, ki je v takih primerih še kako pomembno, je tako lahko onemogočeno, so zapisali na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Zavedati se je treba, da je preventivno delovanje zelo pomembno. Z ustreznim in pravočasnim ravnanjem se lahko prepreči marsikatero nesrečo ali vsaj zmanjša njene posledice.

Pomembno je premišljeno in odgovorno ravnanje

  • Poskrbeti je treba, da bodo intervencijske poti in površine za gasilce vedno proste in prehodne.
  • Upoštevati je treba talne oznake in prometne znake, s katerimi so te površine označene.
  • Vozila morajo biti parkirana le na označenih parkirnih mestih, površine pa morajo biti očiščene (odstranjene večje veje, postriženo grmovje, očiščen sneg in podobno).
  • Zabojniki za smeti morajo biti postavljeni tako, da ne ovirajo dovozov in dostopov. Na površinah ne smejo biti postavljene ovire, ki jih ni možno odstraniti (betonska cvetlična korita in podobno).
  • Če so nameščeni zapornice in zaporni količki, naj bodo takšni, da jih lahko ob intervenciji odprejo tudi vozniki interventnih vozil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice