V Italiji je danes izšla knjiga preiskovalnega novinarja Gianluigija Nuzzija z naslovom Zadnja sodba, v kateri avtor piše, da je sveti sedež blizu bankrota.

Vatikan se na pisanje preiskovalnega novinarja, ki redno objavlja prispevke na podlagi tajnih dokumentov, ki pricurljajo v javnost, še ni odzval, poroča STA.

Papež Frančišek je maja 2018 prejel interno poročilo, v katerem piše, da je primanjkljaj svetega sedeža »na zaskrbljujoči ravni« in da mu grozi bankrot, pisanje Nuzzija povzema STA.

Stroški osrednje vatikanske administracije so se v letu 2017 v primerjavi z letom 2015 zvišali za 62 odstotkov, in sicer s 16,4 na 26,6 milijona evrov. Po drugi strani pa so donacije za papežev osebni dobrodelni sklad v letu 2018 padle na 51 milijonov evrov. Še leta 2006 je bilo donacij za 101 milijon evrov, še poroča STA.

Vatikan za dobrodelnost namenja le 20 odstotkov sredstev iz dobrodelnega sklada

Nuzzi še opozarja na navedbe, da Vatikan slabo upravlja s premoženjem v nepremičninah in da za dobrodelnost namenja le 20 odstotkov sredstev iz dobrodelnega sklada.

Vatikan obtožil, da finance upravlja »nepregledno«

Drugi italijanski preiskovalni novinar Emiliano Fittipaldi pa je Vatikan v prispevku za nedeljski časnik l'Espresso obtožil, da svoje finance upravlja »nepregledno«. Omenjen članek se je osredotočil na potekajočo preiskavo vatikanskih tožilcev glede 200 milijonov dolarjev vredne naložbe v nepremičnine v londonski soseski Chelsea, še poroča STA.

Fittipaldi in Nuzzi sta v letih 2015 in 2016 objavila prispevke o domnevnih vatikanskih škandalih. Vatikansko sodišče je proti njima sprožilo postopek zaradi kršitve papeških skrivnosti, a ju je na koncu oprostilo.

Vatikan zanika skorajšnji bankrot

Vatikan sicer skorajšnji bankrot zanika. »Napačno je trditi, da Vatikanu grozi bankrot,« je v pogovoru za časnik La Repubblica sporočil kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga.

Maradiaga, ki je v krogu svetovalcev papeža Frančiška pri reformi kurije, je za današnjo izdajo omenjenega časnika priznal, da so se donacije sicer zmanjšale, da pa ima Vatikan tudi druge pomembne finančne vire, kot je na primer prodaja vstopnic za vatikanske muzeje, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Kardinal je mnenja, da so poročila o bankrotu del strategije, katere cilj je diskreditirati Vatikan.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice