Fotografija je simbolična.
Avstrija namerava ob izboljšanju razmer v krizi novega koronavirusa po skoraj sedmih tednih odpraviti omejitev gibanja na prostem, poroča STA.

Od 1. maja bodo morali državljani upoštevati le meter varnostne razdalje do oseb, ki niso iz njihovega gospodinjstva, je danes napovedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober, poroča STA.

»Lahko odpravimo omejitev gibanja na prostem, ni je potrebno podaljšati,« je po poročanju STA danes sporočil Anschober. Dodal je še, da tudi po 1. maju ostaja v veljavi upoštevanje varnostne razdalje enega metra do oseb iz drugega gospodinjstva.

Od začetka maja bodo v Avstriji, glede na vladne načrte, svoja vrata odprle vse trgovine in večino storitev, kot so na primer frizerji. Bari in restavracije naj bi sledili sredi maja. Hoteli bodo lahko prve goste sprejeli 29. maja, je po poročanju STA danes napovedala ministrica za turizem Elisabeth Kostinger.

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je sporočil, da bodo v prihodnje dovoljene prireditve z do desetimi udeleženci, na pogrebih pa se bo lahko zbralo do 30 ljudi. Pravilo desetih oseb pa ne velja za proteste, saj to ureja druga zakonska podlaga, povzema ministra avstrijska tiskovna agencija APA, še poroča STA.

Prezgodaj je še, da bi lahko rekli, da je konec krize, je opozoril Anschober. »Vsak trenutek lahko rečemo dovolj,« je dejal. Po poročanju STA je cilj, da bi v državi preprečili drugi val okužb.

Od sredine marca so lahko Avstrijci zapustili svoje domove le ob utemeljenem razlogu, kot je na primer nakup

Že od začetka je bila dovoljena rekreacija na prostem, kot na primer sprehodi in kolesarjenje. Sedanja omejitev gibanja se izteče 30. aprila, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poroča STA.

Anschober je ob tem še pojasnil, da so v Avstriji tudi po odprtju več trgovin 14. aprila beležili pozitiven trend pri preprečevanju širjenja okužb z novim koronavirusom.

V Avstriji se po poročanju STA število novih okužb umirja in stopnja kužnosti znaša 0,59. Obenem so sproščene tudi kapacitete v bolnišnicah. »Ogromen šopek rož državljanom, ki so to omogočili,« se je še zahvalil minister.

V Avstriji so do danes potrdili 15.256 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je do ponedeljka zjutraj koronavirusni bolezni 19 podleglo 549 oseb, ozdravelo pa jih je 12.362, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice