Na Instagramu testirajo ukinitev vidnost števila všečkov na objavah. Še vedno vidite lajke?

Instagram naj bi s tem želel spodbuditi objavljanje fotografij, ki uporabnike resnično navdihujejo.

Štajerske influencerke so za Ptujinfo razkrile, kako bi sprememba vplivala na njihovo delo in delo drugih blogerk in influencerk, ki so postale prepoznavne prav zaradi svojih, večtisočkrat všečkanih objav.

Sabrina Vidovič, lepotna influencerka Many Loves by Sabrina

»Sprememba me je prijetno presenetila. Če sem prvo uro še imela občutek, da ‘nekaj manjka’, sem zdaj več kot zadovoljna z novim sistemom skritih všečkov. Naj priznamo ali ne se vsi, ki objavljamo na socialnih omrežjih, vsaj malo obremenjujemo s tem, kako uspešna bo objava, ali je dobila dovolj pozornosti in ali je bila objavljena ob pravem času.

Sicer pa so zaradi goljufanja, kupovanja in vseh drugih možnih tehnik pridobivanja v zadnjem času všečki postali precej nezanesljiv način ugotavljanja uspešnosti influencerja.

Pravi odraz za to, da si uspešen, je po mojem mnenju odnos in komunikacija s sledilci, ki ti zaupajo, na tvojem profilu najdejo navdih, novo znanje in nasvete. Če je torej bila ukinitev všečkov potrebna za to, da se vrnemo nazaj k vsebini, ki jo želimo objavljati, namesto da se obremenjujemo s tem, kaj bo dobilo največ odzivov, potem sem jaz popolnoma za!«

Adrijana Dimec, influencerka s področja starševstva, Life Props Blog

»Na sodelovanja oziroma kampanje to načeloma ne vpliva, ker ima Instagram že dolgo funkcijo, da na sponzorirane ‘poste’ označiš podjetje kot partnerja, s čimer mu omogočiš enak vpogled v statistiko, kot ga imaš sam in bodo še vedno imeli popoln nadzor nad dosegom njihove vsebine. Prodajne objave se pa tako ali tako delajo ali prek kode za popust ali prek ‘swipe-up’ povezav, ki nimajo nobene veze z lajki in lahko neodvisno od njih spremljajo uspešnost sodelovanja.

Kar se pa tiče samega bistva ukinitve lajkov – pritisk, ki ga ustvarja na posameznike, nizka samopodoba, psihične težave in tako dalje – pa ne vem, če so naredili kaj dosti, ker sam svoje lajke še vedno lahko vidiš in tisti, ki obsesivno štejejo vsak lajk ter se z njimi obremenjujejo, bodo s to številko še vedno obremenjeni. Mogoče manj, ker se bodo zavedali, da te ne vidijo tudi drugi, ampak vseeno jim bo še dajala nek občutek ali potrditve ali neodobravanja. Plus tega, da Instagram na nek način še vedno sporoča o številu lajkov s pripisom *and thousands/millions ali ‘samo’ others. Tako da zaenkrat lahko rečem samo, da je to dober namen, izvedba pa tako-tako.«

Ana Cepec, influencerka Social Media Rebel, Sweetannesblog

»Skrivanje všečkov niti ni tako slaba ideja. Zakaj? Ker se bodo sledilci osredotočali bolj na kvalitetno vsebino in na to, kar jim je res všeč. Do zdaj je večina všečkala fotografije zaradi tega, ker so že videli, da je na fotografiji veliko všečkov in so se tako pridružili mnenju večine. Pomembno je, da ljudje sami razmislijo, kaj jim je všeč in kaj ne.

Menim, da za tiste, ki jim je social kruh sprememba ne predstavlja nobene škode ali kakršnega koli ogrožanja. Pomembna je statistika in doseg, kar si pa lahko podjetja pogledajo, seveda, če dobijo dostop. Podjetja bodo sklepala sodelovanja glede na kvalitetno vsebino in ne na število všečkov.

Edini minus, ki ga vidim v tem je, kako bodo ljudje to sprejeli, saj spremembe s strani Instagrama ponavadi niso sprejete z nasmeškom na obrazu. Spomnimo se na kronološki prikaz objav na Instagramu, ki si ga večina ljudi že leta želi nazaj. Bodimo odprti na spremembe, saj niso vedno negativne.«

Eva Lozina, influencerka s področja starševstva Nepopolna mama

»Instagram je zadnje čase neprestano na udaru, veliko se govori in piše o njemu, o vplivnežih, ki se tam pojavljajo in bilo je za pričakovati, da se bo Instagram poskušal zaščititi pred ‘napadi’ oziroma trditvami, da je slab vpliv.

Všečki niso izginili, še zmeraj so tu, le skupnega seštevka več ni moč javno videti. Verjamem, da je vprašanje dni, ko se bo pojavila neka aplikacija, ki bo tudi to omogočala.

Samo ukinitev podpiram predvsem z vidika črednega nagona, ki je na spletu zelo prisoten. Sedaj verjamem, da bodo bolj do izraza prišle vsebine, ki bodo zanimive, slike, ki so dobre in ‘captioni’, ki imajo smisel. Situacija je pri nas dokaj specifična, če primerjam sosednje države. Mi smo veliko bolj hladni oziroma distancirani. Radi gledamo in spremljamo dogajanje, a smo s svojimi reakcijami zelo skopi. V primerjavi s sosednjo Hrvaško ali da ne omenjam Srbijo.

Kot strokovnjakinja na področju influencer marketinga, ki dnevno spremlja in išče vplivneže za različne naročnike, vidim v tej spremembi velik napredek, saj bodo vplivneži sedaj primorani pošiljati svoje statistike v predogled, tam pa je veliko lažje odkriti ali so sledilci pravi ali kupljeni, kar je zelo pogost pojav pri nas.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice