Letošnji veseli december, ki med drugim prinaša božične praznike in silvestrovo, bo letos nekoliko drugačen. Druženj skorajda zagotovo ne bo, novo leto pa bomo verjetno pričakali v družbi najbližjih in brez novoletnih zabav.

Epidemiološka slika še zdaleč ni dobra, tudi zato so včeraj večino ukrepov v Sloveniji podaljšali še vsaj za sedem dni, nekatere tudi za štirinajst dni.

Še naprej ostajajo zaprte neživilske trgovine, prepovedano je zbiranje in gibanje po državi, šole in vrtci ostajajo zaprti. Prav tako bomo naslednjih štirinajst dni morali še naprej nositi zaščitne maske, tudi javni promet bo še naprej ohromljen.

Toda v tem, seveda, nismo sami. Tudi prebivalci sosednjih držav letos v veselem decembru ne bodo mogli uživati tako, kot je bila to praksa v preteklih letih.

Hrvaška zapira restavracije, telovadnice in fitnes centre, šole in fakultete ostajajo odprte

Zaradi slabše epidemiološke situacije bo do zaostritev ukrepov prišlo tudi pri naših južnih sosedih. Tam so doslej restavracije in kavarne še lahko obratovale, od jutri pa do 21. decembra pa bodo morale zapreti svoja vrata in bo, tako kot v Sloveniji, možen le osebni prevzem hrane in pijače.

Izjemo predstavljajo le hoteli, kjer bodo lahko postregli hrano. Tudi tisti, ki imajo radi športne aktivnosti, bodo zanje prikrajšani, saj telovadnice in fitnes centri zapirajo svoja vrata. 

Šole in fakultete na Hrvaškem za zdaj ostajajo odprte, odločitev o zaprtju je vlada prepustila izobraževalnim ustanovam. Prav tako so zasebna druženja oziroma zbiranja omogočena maksimalno desetim osebam.

V Avstriji so pred približno dvema tednoma sprejeli ukrepe o omejitvi gibanja. Tam gibanje ni omejeno le med določeno uro, kot je to praksa v Sloveniji, ampak lahko svoj dom zapustite samo iz določenih razlogov, kot so odhod v službo, nakup živil, obisk zdravnika in drugi nujni opravki.

Ukrepe bodo zdaj podaljšali do 6. decembra, nato pa ponovno ocenili situacijo in se pogovorili o morebitnem sproščanju ukrepov.

Odprtje neživilskih trgovin za nakup božičnih daril

No, vsaj delnega sproščanju ukrepov pa bodo deležni v Italiji, kjer so jo v prvem valu odnesli najslabše med vsemi našimi sosednjimi državami. Sprostitev ukrepov se tam nanaša predvsem na odprtje trgovin z neživilskimi izdelki, ki jim bodo celo podaljšali obratovalni čas in sicer z namenom, da bodo ljudje lahko kupili darila svojim najdražjim, a se ob tem izognili gneči.

Izobraževalne ustanove naj bi ob tem ostale zaprte vsaj do januarja. 

Še naprej velja policijska ura, ki traja od 22. do 5. ure zjutraj. Prav tako je omejeno gibanje med regijami, ki jih je korona najbolj prizadela, kjer so zaprte kavarne, restavracije, večina trgovin in muzejev.

Športni dogodki brez gledalcev, želijo, da šole in vrtci ostanejo odprti

Madžarski premier Viktor Orbán je ta teden dejal, da morajo v državi narediti vse, da vrtci in šole ostanejo odprti, ob tem pa dodal, da bodo poskrbeli za »targetirano množično« testiranje tistih delavcev, ki so ključni za to, da bi izobraževalne ustanove lahko delovale nemoteno. Božičnih sejmov na Madžarskem letos skorajda zagotovo ne bo.

Na Madžarskem sicer še naprej velja policijska ura od polnoči do 5. ure zjutraj. Do nedavnega so na športnih dogodkih še lahko bili prisotni gledalci, tudi to pa se je v preteklih dneh spremenilo in srečanja potekajo brez gledalcev.

Kako je v Nemčiji, Franciji in na Švedskem?

Tudi v Nemčiji so se odločili podaljšati ukrepe, ki delno zaustavljajo zaustavitev javnega življenja, v veljavi pa bodo do 20. decembra. V Nemčiji se trenutno na zasebnih druženjih zbere pet oseb iz dveh gospodinjstev, v času božičnih in novoletnih praznikov pa se bo lahko družilo deset oseb. 

Podobno kot v Italiji, bodo tudi v Franciji odprli neživilske trgovine, da bodo omogočili nakup božičnih daril. Zanimivo je, da bodo obiski med prazniki dovoljeni, prav tako se bodo državljani lahko gibali onkraj regijskih meja. Na božič in za silvestrovo prav tako ne bo obveljala policijska ura.

Na Švedskem, ki se jo v povezavi s koronavirusom veliko omenja so prejšnji teden omejili javno zbiranje ljudi, in sicer na osem ljudi. Morebitne kršitve in organiziranje večjih dogodkov bo lahko rezultiralo tudi v zaporno kazen do šestih mesecev. Se pa lahko na javnih dogodkih zbere petdeset ljudi, v nekaterih regijah pa tudi do tristo. Na Švedskem upajo, da bodo del božičnega vzdušja in druženja vendarle uspeli zadržati. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice