Hrvaška lokalna politična stranka Unija Kvarnerja z območja Reke je konec lanskega leta vložila pobudo za oceno ustavnosti plačevanja mostnine na otok Krk.

Gre za edini most na Hrvaškem, na katerem pobirajo mostnino, kar pa omenjena stranka ocenjuje kot nasprotje s hrvaško ustavo in zakonodajo EU, poroča STA.

Lani je podobno zahtevala tudi lokalna stranka Primorsko-goranska zveza (PGS) in hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je dejal, da možnost za ukinitev mostnine obstaja - o tem sedaj potekajo pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci, so za reški časnik Novi list povedali na ministrstvu.

Letni prihodki od mostnin okoli 12,2 milijona evrov

Mostnine ne plačujejo prebivalci otoka Krk in pravne osebe, ki imajo sedež na otokih Krk, Cres, Rab, Lošinj in Susak.

Država zato javnem podjetju Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), ki ima koncesijo za upravljanje mostu, letno nakazuje 26 milijonov kun (3,5 milijona evrov) nadomestil.

Čez most se na leto pelje več kot štiri milijone vozil: v poletnih mesecih dnevni promet dosega približno 35.000 vozil, letno dnevno povprečje pa je okoli 10.000 vozil. Mostnina za prvo skupino vozil, med katere spadajo osebna vozila, znaša 35 kun oziroma 4,7 evra.

Letni prihodki od mostnin tako znašajo približno 90 milijonov kun oziroma 12,2 milijona evrov, vključno z nadomestili, ki jih plačuje država.

Mostnina odločno previsoka

V stranki PGS so izračunali, da letni stroški vzdrževanja mostu in plače zaposlenih ne presegajo deset milijonov kun oziroma 1,35 milijona evrov, in ocenili, da bi morala mostnina znašati največ dve kuni (27 centov), saj je ostalo dobiček ARZ.

Stranka PGS je od hrvaške vlade zahtevala tudi, da naj cestnine oprosti prebivalce Gorskega kotarja na avtocesti Reka-Zagreb med odcepoma Reka in Bosiljevo ter premesti cestninske postaje na avtocesti Reka-Rupa do meje s Slovenijo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice