Danes smo priča vrhuncu prometa proti Hrvaški. Že od ranega jutra nastajajo veliki zastoji in čakalne dobe, še huje pa je na Hrvaškem.

Za danes je napovedan vrhunec prometnih zastojev proti in pred mejnimi prehodi s Hrvaško in Madžarsko, pravi prometni kaos pa Hrvati napovedujejo tudi za njihove ceste. Zastoji nastajajo že od ranega jutra, čakalne dobe na mejnih prehodih so že ob 7. uri bile okrog ene ure. Zastoje in počasno pretočnost prometa pa napovedujejo vse do nedeljskega poznega popoldneva.

Zaradi vrhunca dopustov v Sloveniji, začetka počitnic v nemških deželah Baden-Wuerttemberg in Bavarska ter skorajšnjih italijanskih kolektivnih počitnic je mogoče danes in v nedeljo na cestah od Avstrije in Italije proti mejam s Hrvaško in Madžarsko pričakovati precejšnjo gnečo. Na prometnoinformacijskem centru vsem, ki gredo na pot, svetujejo, naj se odpravijo dovolj zgodaj.

Pred Gruškovjem že večkilometrski zastoj, na Dragonji uro in pol čakalne dobe 

Že od ranih jutranjih ur pa proti meji s Hrvaško nastajajo kolone in zastoji. Tako je že pred 8. uro zjutraj 4-kilometrski zastoj nastajal na koncu podravske avtoceste, med Hajdino in Draženci ter na regionalni cesti Ptuj - Gruškovje. Dopoldan se je zastoj skrajšal na 1,5 kilometra.

Kar 13 kilometrski zastoj pa se vije pred predorom Karavanke iz Avstrije proti Sloveniji. V nasprotni smeri je zastoj dolg 2 kilometra, prometno-informacijski center pa za osebna vozila smer Kranjska gora priporoča izvoz Jesenice vzhod oziroma Lipce. Zastoji nastajajo tudi na cestah Seča - Sečovlje in Koper - Šmarje - Dragonja.

Po zadnjih podatkih policije je daljša čakalna doba na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Starod, Metlika, Obrežje in Gruškovje. V prihodnjih urah pa je pričakovati še večje zastoje in daljše čakalne dobe.

Čakalne dobe na mejnih prehodih s Hrvaško malo pred 10. uro.

Hrvati pričakujejo kaos pri cestninskih postajah

Tudi hrvaške ceste so te dni zelo obremenjene. Mediji celo pozivajo, naj se, če se le da, danes ljudje ne odpravljajo na pot, kajti pričakovati je kaos. Hrvaške ceste so poleg Slovencev in domačinov te dni okupirali Avstrijci, Nemci, Čehi, Slovaki in Poljaki, ki so vsi po vrsti v vrhuncu poletnih dopustov. Danes se jim priključujejo še Italijani, ki z avgustom začenjajo kolektivni dopust.

Če so v Sloveniji največji problem mejni prehodi, pa so pri južnih sosedih velik oviralec prometa njihove cestninske postaje. Tako pričakujejo velike zastoje na naslednjih odsekih:

- A2 Zagreb - Macelj na cestninski postaji Zaprešić, A3 Bregana Lipovac, A4 Zagreb - Goričan na cestninski postaji Sveta Helena, A7 Rupa - Rijeka na cestninski postaji Rupa;
- autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče in A6 Rijeka-Zagreb pri cestninski postaji Lučko;
- na zagrebški obvoznici (A3) iz smeri Jankomira in Buzina proti cestninski postaji Lučko;
- na "Istrskem ipsilonu" (A8 in A9), v smeri mejnih prehodov Kaštel in Plovanija;
- na mejnih prehodih s Slovenijo (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno Goro.
- vzdolž Jadranske magistrale (DC8) v bližini turističnih središč in na Krškem mostu;
- v lukah Zadar in Split ter na pristaniščih za severne in srednjedalmatinske otoke

Tagi

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice