Regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo Hans Kluge je opozoril, da se bo pandemija covida-19 končala šele, ko bo cepljenih najmanj 70 odstotkov vseh ljudi.

Pri tem je bil Hans Kluge kritičen do kampanje cepljenja v Evropi, češ da je prepočasna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Pandemija se bo končala, ko dosežemo najmanj 70 odstotkov precepljenosti,« je povedal Kluge.

Glavno skrb predstavljajo vse bolj nalezljive različice novega koronavirusa. Pri Svetovni zravstveni organizaciji že imajo podatke, da je indijska različica bolj nalezljiva od britanske, ki je že sicer veljala za bolj nalezljivo od prejšnjih različic, je povedal.

Kluge je poudaril, da je v pandemiji najbolj pomembna hitrost. »Celo ko je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo, je veliko držav čakalo. Takrat smo izgubili dragocen čas,« je dejal.

Najbolj pomembno je trenutno hitro cepljenje prebivalstva. »Naš najboljši prijatelj je hitrost, čas dela proti nam, kampanje cepljenja so še vedno prepočasne,« je povedal. »Moramo pospešiti, moramo povečati število cepljenj,« je poudaril.

V 53 državah in območjih, ki so del Svetovne zravstvene organizacije, je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 26 odstotkov ljudi. V Evropski uniji znaša ta delež 57,5 odstotka.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice