Z novim letom je začela veljati nova evropska uredba o določitvi emisijskih standardov za nova osebna in kombinirana vozila.

Skladno z uredbo bodo morali biti do leta 2025 povprečni izpusti ogljikovega dioksida za vsa nova osebna in kombinirana vozila, ki se prodajo v Evropski uniji, za petnajst odstotkov nižji kot leta 2021. Do leta 2030 bodo morali proizvajalci doseči 37,5-odstotno zmanjšanje za avtomobile in 31-odstotno za kombinirana vozila.

Kot poroča STA, uredba po navedbah Evropske komisije vključuje tudi mehanizem za spodbujanje uvajanja brezemisijskih in nizkoemisijskih vozil na tehnološko nevtralen način. Namen novih predpisov je prispevati k uresničevanju zavez Evropske unije iz pariškega podnebnega sporazuma, obenem pa tudi zmanjšati stroške porabe goriva za potrošnike, okrepiti konkurenčnost avtomobilske industrije Evropske unije in spodbuditi zaposlovanje.

Novi emisijski standardi za avtomobile in lahka dostavna vozila so precej strožji, kot so si sprva želeli v avtomobilski industriji in državah. 

Države članice Evropske unije so se namreč zavzemale za znižanje vrednosti ogljikovega dioksida pri novih osebnih avtomobilih in lahkih dostavnih vozilih v povprečju za 35 odstotkov. Kot še piše STA, je v Evropski uniji skupaj približno četrtina vseh toplogrednih plinov posledica prometa. Največji delež k temu prispevajo avtomobili in tovorna vozila.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice