Na železniški postaji na Reki so včeraj slovesno dočakali prvi turistični vlak češkega podjetja Regiojet, ki je vzpostavilo sezonsko železniško povezavo med Prago in Reko.

Do 11. julija bodo vlaki vozili trikrat tedensko, potem pa bodo na progi vsak dan do konca avgusta. Septembra bodo znova peljali potnike trikrat tedensko, zadnji sezonski vlak pa je napovedan za 26. september, ko bo popeljal potnike z Reke proti Pragi, so po poročanju STA napovedali v Regiojetu.

Poletna železniška linija lahko potnike od Prage do Reke pelje čez Maribor ali Jesenice.

Foto: RegioJet

Po poročanju STA so v podjetju Regiojet izpostavili, da so v prvih dveh tednih po napovedi odpiranja nove železniške povezave prodali 30.000 vozovnic. Cena enosmerne vozovnice je 22 evrov, za oddelek s posteljo pa 30 evrov.

Prvi vlak je včeraj zaradi nadzora potnikov na hrvaško-slovenski meji zamudil približno eno uro, poroča STA.

Foto: RegioJet

Zmogljivost vlaka je 560 potnikov v 12 vagonih. Po voznem redu pot od Prage do Reke traja približno 15 ur.

Potnike s Češke in Slovaške je na postaji dočakal tudi hrvaški minister za turizem Gari Cappelli, ki je po poročanju STA novinarjem povedal, da bo nekaj več kot polovica potnikov bivala v zasebnih namestitvah na različnih koncih hrvaške obale Jadrana. Z Reke bodo potovali naprej z avtobusi.

Po poročanju STA je med 15 in 20 odstotkov potnikov rezerviralo namestitve v hotelih, ostali pa bodo v kampih. Približno polovica bo počitnice preživela na območju hrvaške Istre in Kvarnerja, ostali pa so se odločili za Makarsko in ta del Dalmacije, je še dejal Cappelli.

Spomnil je, da so imeli na Hrvaškem v preteklih letih po približno 800.000 gostov s Češke in okoli 400.000 s Slovaške. Hrvaški mediji sicer opozarjajo, da je tudi Češka med državami, ki v zadnjem času znova beležijo večje dnevno število okuženih z novim koronavirusom, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice