1. april ali dan potegavščin. Od kod izvira?

Za današnji dan že od nekdaj velja, da si lahko ljudje privoščijo kakšno potegavščino, ta običaj pa poznajo v večini evropskih držav.

Dan norcev oziroma norčavosti ponekod rajala le do poldneva, nato pa se morajo aprilske šale zaključiti. Prvi april naj bi leta 1713 za dan norcev in lažnivcev razglasil francoski kralj Ludvik XIV., saj naj bi ga na tan dan njegov dvorni norec pošteno potegnil za nos, poroča STA.

Medtem pa drugi poznavalci trdijo, da 1. april izhaja iz starih običajev ob spomladanskem enakonočju, saj naj bi se končala slavja ob začetku pomladi. Druga razlaga tako pojasnjuje, da naj bi ta dan prvič praznovali v Franciji po tistem, ko je sprejela gregorijanski koledar.

Privoščili so si jo tudi mediji ...

Tako si je eno odmevnejših šal leta 1957 privoščil angleški BBC, ki je v svojem programu Panorama objavil, da so v Švici začeli pobirati špagete z dreves, ki rastejo le tam. Prejeli so veliko klicev, poroča STA, v katerih so klicatelji želeli izvedeti, kje lahko tudi sami kupijo sadike takšnih dreves.

Veliko ljudi je nasedlo tudi šali nizozemske televizije, ki je v petdesetih letih poročala, da se je stolp v Pisi porušil. No, ta, četudi postrani, stoji še danes.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice