(Foto Ivan Šardi za #cetslo)
Antonio Guterres, generalni sekretar Združenih narodov ob tej priložnosti nagovarja ženske vsega sveta in jim čestita za dosežke na področju ekonomske, politične in družbene angažiranosti.
 
Živimo v ključnem trenutku za pravice žensk. Zgodovinske in strukturne razlike, ki so omogočile razcvet zatiranja in diskriminacije, so izpostavljene kot še nikoli prej. Ženske po vsem svetu, od Evrope in Azije do Latinske Amerike, preko družbenih medije, filmov, tovarniških tal in ulice pozivajo k trajnim spremembam in nični strpnosti do spolnih napadov, nadlegovanja in vseh vrst diskriminacije.
 
Doseganje enakosti spolov ter krepitev vloge žensk in deklet, je nedokončana dejavnost našega časa in največji izziv človekovih pravic v našem svetu.
 
Aktivizem in zagovarjanje generacij žensk sta obrodila sadove. V šoli je več deklet kot kdaj koli prej; več žensk opravlja plačano delo, tako v zasebnem sektorju, akademskem svetu, politiki in v mednarodnih organizacijah, vključno z Organizacijo združenih narodov (OZN). Enakost spolov je vključena v vse več zakonov, škodljive prakse, kot so pohabljanje ženskih spolnih organov in otroška poroka, so v mnogih državah prepovedane.
Na žalost ovire še vedno ostajajo, sploh pri odpravljanju zgodovinskih neravnovesij v politični (vladarski, op. a.) moči, ki podpira diskriminacijo in izkoriščanje.
 
Več kot milijarda žensk po svetu živi brez pravnega varstva pred spolnim nasiljem v družini. Svetovna razlika v plačah med spoloma je 23 odstotkov, na podeželskih območjih celo 40 odstotkov, neplačano delo številnih žensk pa sploh ni priznano. Zastopanost žensk v nacionalnih parlamentih je v povprečju nižja od četrtine, v korporacijah pa je še nižja. Brez usklajenega ukrepanja bo v naslednjem desetletju več milijonov deklic žrtev pohabljanja spolnih organov.
 
V okoljih, kjer obstajajo zakoni, se ti pogosto zanemarjajo. Ženske, ki iščejo pravno zaščito, niso prepričane, da jo bodo dobile, prepogosto so tudi osramočene in zavrnjene. Zdaj vemo, da najdemo spolno nadlegovanje in zlorabo na delovnih mestih, javnih površinah in v zasebnih domovih tudi v državah, ki ponosno promovirajo enakost med spoloma.
 

Združeni narodi vzor spoštovanja pravic žensk

 
OZN se zaveda, da to ni bilo vedno tako, zato so z začetkom zadnjega mandata  lani spremenili gibanje na sedežu organizacije, v mirovnih misijah in v vseh pisarnah po svetu.
Prvič je dosežena paritetno enakost spolov v višjem vodstvu OZN, cilj pa se je razširil po celotni organizaciji. Generalni sekretar OZN se zavzema za nično strpnost do spolnega nadlegovanja, zato so določili načrte za izboljšanje poročanja in odgovornosti. Tesno sodelujejo z državami, da preprečujejo in obravnavajo spolno izkoriščanje ter zlorabo osebja v mirovnih misijah in podpirajo žrtve.
 
V Združenih narodih stojimo z ženskami po vsem svetu, ki se borijo za premagovanje krivic, s katerimi se soočajo - ali so podeželske ženske, ki se ukvarjajo z diskriminacijo pri plačah, ženske, ki organizirajo spremembe, begunke, ki jim grozi izkoriščanje in zloraba, ali ženske, prepletajo oblike diskriminacije: vdove, avtohtone ženske (pripadnice plemen domorodcev v različnih okoljih, op.a.), ženske s posebnimi potrebami in ženske, ki priznavajo različne oblike spolov in spolnih praks.
 
Krepitev moči žensk je v ospredju programa za Trajnostni razvoj do leta 2030. Napredek pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja pomeni napredek za vse ženske in povsod. Pobuda “Spotlight”, ki se je začela skupaj z Evropsko unijo, bo usmerila vire za odpravo nasilja nad ženskami in deklicami, kar je predpogoj za enakost in krepitev vloge.
 
Generalni sekretar je jasen: "To ni naklonjenost ženskam. Enakost spolov je vprašanje človekovih pravic, vendar je tudi v vseh naših interesih: moški in dečki, ženske in deklice. Neenakost spolov in diskriminacija žensk škodita vsem."
 
Obstaja veliko dokazov, da je investicija v ženske najučinkovitejši način za dviganje skupnosti, podjetij in celo držav. Vključevanje žensk v proces krepi moč mirovnih sporazumov, družbe so bolj fleksibilne in gospodarstva bolj energična. Kjer se ženske soočajo z diskriminacijo, pogosto najdemo prakse in prepričanja, ki škodijo vsem. Očetovski dopust, zakoni proti nasilju v družini in zakonodaja o enakem plačilu koristijo vsem.
 
V tem ključnem trenutku za pravice žensk je čas, da moški stojijo z ženskami, jih poslušajo in se učijo od njih. Transparentnost in odgovornost sta bistvenega pomena, če želimo, da ženske dosežejo svoj polni potencial, bistvenega za vse nas, našo skupnost, družbe in gospodarstva.
Originalna vsebina pisma je dostopna TUKAJ

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

razvodnik (nepreverjen)

V času komunizma sta za 8 marec pijača in sperma v potokih tekla,, To je bilo pijanih bab na tone,,, ampak meni pijana baba smrdi

Starejše novice