Danes obeležujemo svetovni dan živali, ki je namenjen ozaveščanju in dobrobiti tako domačih kot divjih živali, poseben poudarek pa daje našemu ravnanju z njimi.

Zemlja je dom približno dvema milijonoma živalskih vrst, v Sloveniji jih živi med 15.000 in 20.000. Toda biotsko raznovrstnost vse bolj krnijo podnebne spremembe in siromašenje prehranskih virov.

Svet naj postane boljši kraj za živali

Moto svetovne dne živali, ki ga 4. oktobra obeležujemo že vse od leta 1931, je »Svet naj postane boljši kraj za živali«. Za ta cilj si prizadevamo z ozaveščanjem in izobraževanjem, tudi z razstavami delavnicami in številnimi dogodki, ki se bodo odvijali v različnih mestih po svetu.

Tako bodo ta konec tedna tudi nekatera slovenska zavetišča odprla svoja vrata za obiskovalce. Društvo za zaščito živali Ljubljana organizira akcijo zbiranja starega papirja, medtem ko primorska pedagoška fakulteta začenja akcijo zbiranja hrane za mačke in pse, poroča STA.

Sicer pa so v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije, društvu Volčje srce in Kinološkem društvu Krško ob svetovnem dnevu živali opozorili tudi na težave na področju upravljanja z volkovi ter vladi, pristojnim ministrstva in zavodu za varstvo narave posredovali zahtevo za popolno prepoved odstrela volkov, saj gre po njihovem za zavarovano vrsto.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice